Bland annat hotas den biologiska mångfalden i Dalarna, skogsbrukets påverkan på försurning av sjöar har ökat och trots åtgärder så sprids fortfarande miljögifter i länets ytvatten.
– Situationen i Dalarna är ungefär som i övriga Sverige. Det är allvarligt såklart att vi har stora miljöproblem som vi behöver arbeta med. De två viktigaste frågorna att adressera är klimatförändringen och förlust av biologisk mångfald. Det måste vi arbeta med regionalt och lokalt, säger Anders Carlborg, miljömålssamordnare Länsstyrelsen Dalarna.
11 av 12 kommer inte nås
Länsstyrelsen gör årligen en uppföljning av de 12 nationella miljökvalitetsmål som berör Dalarnas län. Av de 12 målen varav alltså 11 inte kommer att nås, har tre haft en positiv utveckling, fem stått stilla och fyra har haft en negativ utveckling.
Utvecklingen av den biologiska mångfalden i länet är ett av de mål som utvecklas negativt. Ängsmarker växer igen och skyddsvärd skog avverkas. Också spridningen av miljögifter till vattnet hör till det som försämrats. Men allt är inte nattsvart.
– Vi är ett län som verkligen skulle kunna dra nytta av att arbeta mer med hållbar utveckling och skapa en cirkulär ekonomi där vi tar vara på de gröna värdena vi har i länet i form av skog och jord och så. Jag tror snarare man ska se möjligheterna i det här, inte vad som är de största problemen, säger Carlborg.
Målen svåra att nå
Han berättar också att målen är svåra att nå upp till.
– Miljömålen är ganska hårt satta. De är formulerade nästan som visioner. Det är svårt att nå upp till dem. Det finns preciseringar och etappmål som man arbetar mot. Generellt kan man säga att de är svåra att nå, för de är mer som visioner, säger Carlborg.