Flera personer med gula västar cyklar på vintrig väg med snö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får vara lite ödmjuk inför vinterröjningen” – hör vad vintercyklisterna tycker om väglaget vintertid i Falun. Foto: Johan Lundahl/SVT

Ordnade cyklingstest – hoppas att fler väljer cykeln på vintern

Publicerad

Cykel och snö går bra ihop, enligt Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF) som i veckan arrangerat ett vintercyklingstest i Falun.

Förhoppningen är att få fler att välja cykeln även på vintern.

– Vi vill uppmärksamma att det går jättebra att cykla även vintertid, men när man ska över bilvägarna är det väldigt moddigt nu, säger Rose-Marie Örtlund vid NTF som arrangerat vintercyklingstestet.

Vill skapa diskussion

Ett 10-tal vintercyklister anslöt i Falun för att cykla en sträcka för att se hur vinterförhållandena är på trottoarer och cykelvägar i staden. Ett arrangemang som NTF hoppas ska leda till att fler väljer att cykla på vintern men också för att skapa diskussion om de problem som finns.

Måste träna

– Man måste lära sig förhållandena, träna och lära sig lite i taget. Det är inte helt lätt alltid, säger Magnus Billberg, en av deltagarna i vintercyklingen.

NTF genomför liknande test i tio kommuner runt om i Sverige. Att Falun är en av de utvalda kommunerna beror på att det finns engagerade vintercyklister och kommunala tjänstepersoner som vill medverka.

Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF)

  • NTF är en oberoende organisation som arbetar för allas rätt till en trygg och säker trafik.
  • NTF består av 23 länsförbund, ett 70-tal medlemsorganisationer och över 100 lokala trafiksäkerhetsorganisationer.
  • NTF finansieras av allmänna medel via Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.