– Vi följer utvecklingen av in- och utflyttningen hela tiden för att försöka stimulera så att fler flyttar hit, säger Orsas kommunalråd Mikael Thalin (C).
Förutom Orsa så är det även Falun, Leksand, Rättvik, Gagnef, Mora och Säter som har så kallat positivt flyttnetto de fem senaste åren. Det betyder att utflyttningen i kommunen inte är större än inflyttningen.
Dock handlar det inte om mängder av nya kommuninvånare som flyttar till dessa kommuner. Enligt statistik från Region Dalarna handlar det om en handfull fler personer som flyttar in. Det kan också vara att antalen som flyttar ut och in är ungefär detsamma – men även det ses i sammanhanget som positivt.
”Vill få fler att trivas och bo kvar”
Orsa har i dag cirka 6900 kommuninvånare.
– Vi har ett mål i fullmäktige som handlar om befolkningstalet men egentligen handlar ju allt vi gör om att göra kommunen och att få fler att flytta till kommunen och att trivas och bo kvar, säger Mikael Thalin.
Negativa siffror i andra kommuner
De kommuner som har ett negativt flyttnetto är i flera fall kommuner som har tagit emot många flyktingar som till exempel Avesta, Ludvika, Hedemora och Borlänge. Men av de som kom som flyktingar, och då bidrog till en ökad inflyttning, är det många som sedan inte stannade kvar i länet. I till exempel Avesta är det nästan 300 fler som har flyttat ut än in de fem senaste åren.
Därför är det viktigt att folk flyttar in – se mer i klippet med Mikael Thalin.