• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ostädade återvinningsstationer upprör i Falun – ”Något gick fel”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt lämnar vi svenskar i snitt 64 kilo till återvinning varje år. Jul och nyår är högsäsong.

I Falun har många återvinningsstationer varit överfulla och skräpiga.

– Det verkar som att det inte har tömts här, sa Carina Hansson som inte fick plats med de glasflaskor hon skulle slänga.

Enligt Annika Ahlberg, regionchef vid FTI (förpacknings- och tidningsinsamlingen) som ansvarar för att alla återvinningsstationer i landet töms och hålls rena, hade företaget planerat en ny modell för tömningar i år, men nåt gick fel.  

– Vi har tyvärr inte fått så många tömningar som vi hade beställt, säger Annika Ahlberg, regionchef Stockholm FTI. 

Vad beror det på? 

– Orsaken vet jag inte riktigt. Det är en stor belastning vid jul och nyår, det kan handla om en trasig bil, eller en chaufför som blivit sjuk. Och då blir det förseningar. Det är så pass många bilar ute så om någon går sönder finns det inga reserver att få tag på. Speciellt om det händer på juldagen.

Ska följa ett schema

Det finns 5 000 återvinningsstationer i Sverige. De olika behållarna töms med olika intervall och vid olika tillfällen. Allt utifrån ett schema som är anpassat efter station, årstid och säsong.  

På FTI:s sajt finns information om när din återvinningsstation senast tömdes och städades, och uppgifter om var du kan vända dig om det är nåt problem vid stationen. 

I klippet ovan ser du hur det ser ut vid en återvinningsstation i centrala Falun som städades mindre än ett dygn innan vi besökte den. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.