Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om övervikten fortgår så utvecklar man olika sjukdomar som äldre” – barnhälsovårdsöverläkaren Åsa Forsberg svarar på tre frågor om övervikt hos barn. Foto: arkiv/Hannes Forssell/SVT

Dalarna ett av de län där övervikt bland barn är störst

Uppdaterad
Publicerad

Övervikten hos 4-åringar ökade under pandemins första år. Det visar en ny studie där data från 18 av landets 21 regioner jämförts. Dalarna hör till de län som har störst andel överviktiga barn.

– Mellersta och norra Sverige sticker ut, säger Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

Vad beror det på?

Det finns en global studie som visar att övervikten ökar mer på landsbygden än i städer, det kan finnas en mängd bakomliggande faktorer, till exempel tillgång till aktiviteter och hur vården ser ut, säger hon.

I Dalarna har runt 3 000 barn varit med i studien. Dalarna hamnar på sjätte plats från toppen. Här har andelen överviktiga barn ökat från 14,4 procent 2018 till 16,5 procent 2020.

– Vi vet att barn hölls hemma, man skulle isolera sig vid minsta symptom och vi vet att barn rör sig mindre när de är hemma jämfört med på förskolan, så det var ett väntat utfall, säger barnhälsovårdsöverläkare i Dalarna Åsa Forsberg.

Pågående trend

Trenden med allt fler överviktiga barn fanns dock även innan pandemin. En orsak till det tror Åsa Forsberg kan vara att storleken på matportionerna som barn får ökat.

– Man kan tänka hur mycket mat som får plats i ett barns kupade hand, och ta tre händer – en hand med till exempel pasta, en hand kött eller fisk och en hand grönsaker, mer behövs inte, säger hon.

Är det inte naturligt att barns vikt ser olika ut, är det verkligen vettigt att titta på hur mycket barn väger?

– Det här är en svår och jätteladdad fråga, men det handlar inte om utseende utan om att vi vill hålla barnen friska och välmående, säger Åsa Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.