Per Dufva sitter vid sitt köksbord i sitt hus i Borlänge och tittar på papper som han fått av Arbetsförmedlingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Arbetsförmedlingen ville att jag skulle gå i förtidspension” – Per Dufva berättar om sina svårigheter att få jobb och om sina drömmar framåt. Foto: Johan Lundahl/SVT

Per i Borlänge kritisk: Funktionsnedsatta får inte tillräckligt stöd från Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Personer med funktionsnedsättning ska prioriteras av Arbetsförmedlingen. Men en granskning som just nu görs av Riksrevisionen indikerar att det inte är så. En beskrivning som Per Dufva från Borlänge skriver under på.

– De ville att jag skulle gå i förtidspension istället för att arbeta, säger han.

Enligt Kristina Lovén Seldén som leder granskningen finns det flera indikationer på att Arbetsförmedlingens arbete med att stötta arbetssökande med funktionsnedsättning inte är effektivt.

Hon hänvisar bland annat till Myndigheten för delaktighet som sett att nya arbetssätt missgynnar gruppen.

”...Stödet har försämrats till följd av bl.a. mindre lokal närvaro, mer digitala kontakter, personalminskningar och pandemi”, skriver hon i ett mejlsvar till SVT Nyheter Dalarna och uppger att även JO har kritiserat Arbetsförmedlingen för passiv och bristfällig handläggning.

Låg sysselsättning

2023 var sysselsättningsgraden i Sverige för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga 45 procent och arbetslösheten 19 procent.

Bilden bekräftas av FUB, som jobbar med frågor som rör personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi ser att många som har en intellektuell funktionsnedsättning står utanför arbetsmarknaden, säger Astrid Seter, FUB i Dalarna.

Vill kunna försörja sin familj

För Per Dufva har jobben efter gymnasiet bara varit tillfälliga. Under de 17 år han bott i Borlänge uppskattar han att 10 år varit utan jobb.

– Jag mår dåligt på arbetsplatser där tio personer ska göra en persons jobb. Man blir ofta sittande och fikar hela dagarna, säger Per som hellre vill arbeta på en vanlig arbetsplats.

Arbetsförmedlingen i Borlänge

Sektionschefen för Arbetsförmedlingen i Dalarna, Marie Örjes kommenterar inte det enskilda fallet, men menar att de följer sitt uppdrag med de medel de får från regeringen.

Hon anser även att hela samhället måste hjälpa till för att få personer långt från arbetsmarknaden till sysselsättning.

– Den här gruppen kan behöva en bättre yrkesinriktning och även andra samhällsinsatser än de som vi kan ge. Till exempel från vården, habiliteringen och försäkringskassan, säger Marie Örjes.

Resultatet från Riksrevisionens granskning ska publiceras i maj 2025.

Sektionschefen för Arbetsförmedlingen i Dalarna, Marie Örjes står vid ett bord i ett konferensrum i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Örjes, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Dalarna, berättar om insatserna för att integrera personer med funktionsnedsättningar på arbetsmarknaden. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.