Förra året ryckte de första värnpliktiga på över 20 år in för att göra sin grundutbildning på Dalregementet i Falun. Dalregementet är ett av de sex nya regementen och flottiljer som riksdagen beslutade om i Försvarsbeslut 2020. Förbandet präglas av nybyggaranda och en positiv inställning enligt en rapport från Pliktrådet.
Men nystarten är också orsaken till flera brister.
”Går inte att fortsätta utbildningen”
Förbandet har haft tolv personer som avbrutit sina utbildningar och Dalregementet sticker ut jämfört med andra regementen då ett 10-tal avhopp beror på psykiska skäl.
– Det kan vara fullt friska individer som under pressade förhållanden, med de brister som finns, påverkats så starkt att det inte går att fortsätta utbildningen, säger Kristoffer Loiborg Sjölund.
”Ingen möjlighet att komma undan” – hör Pliktrådets kritik i klippet ovanför.
Infrastrukturen avgörande
Det uppstår risker när tillväxten och etableringen har gått så fort som det har gjort vid Dalregementet menar Kristoffer Loiborg Sjölund.
– Infrastrukturen omkring de värnpliktiga är avgörande, säger han.
Efter Pliktrådets dialog med de ansvariga vid Dalregementet så har de påbörjat en etablering av ett soldathem. Enligt regementschefen, Ronny Modigs, kommer det ställas högre krav vid mönstringen. .
Pliktrådet
- Pliktrådet representerar Sveriges totalförsvarspliktiga, deras intressen och deras åsikter gentemot samhället och svenska myndigheter, däribland politiken och Försvarsmakten.
- Pliktrådets uppgift är att bidra till ett fungerande medinflytande för den som genomför totalförsvarsplikt genom att belysa de gångerwww. medinflytandet inte fungerar ute på förbanden.
Källa: www.pliktradet.se