en polisdrönare och en polisman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett ökad brottslighet och otrygghet i Borlänge centrum.” Det säger kommunpolisen Erik Gatu om drönarövervakningen. Foto: SVT, Niko Ago/SVT

Polisens beslut: Drönarbevakning tillåts i hela centrala Borlänge och Bullermyren

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten har fattat ett beslut som ger polisen rätt att kameraövervaka centrala Borlänge med drönare alla dagar fram till 1 december 2025.

Torsdagen 23 juli gick polisen ut med beslut om att även Bullermyren blir ett område i Borlänge som polis har rätt att drönarövervaka. Vilket gäller fram till 15 december 2025.

Polisen utfärdar vanligtvis sådana beslut för särskilda evenemang, till exempel Classic Car Week i Rättvik och konferensen Folk och Försvar i Sälen. Att man nu får ett långvarigt generellt tillstånd att under lång tid kunna drönarbevaka en specifik stadsdel är sällsynt. Borlänge är först ut i Dalarna och övervakningen är en strategi för brottsbekämpningen lokalt.

– Vi har märkt en ökad brottslighet runt just Borlänge centrum och resecentrum, säger Erik Gatu, kommunpolis i Borlänge, om varför man valt att bevaka centrum.

Innanför den röda markeringen är området där polisen får använda drönare i centrala Borlänge. Foto: Polisen
Innanför den röda markeringen är området där polisen får använda drönare i Bullermyren. Foto: Polisen

Områden som berörs av drönartillståndet

Området i Borlänge sträcker sig från E16 och resecentrum i söder till Siljansvägen intill SSAB i norr, med gränser vid järnvägen i väster och Tunavägen i öster. Där ingår även stadskärnan med busstorget, Sveatorget och Jussi Björlings torg.

Torsdagen 23 juli gick polismyndigheten ut med ett beslut som även ger polisen rätt till att kameraövervaka Bullermyren i Borlänge med drönare. Området innefattar en rad skolor längs med Masergatan i söder och sportanläggningar upp mot Mårdgatan i norr som avgränsas av E16 i öster och Allfarvägen i väster. Även Bullermyren cenrum ingår.

Drönarbevakning ska utvärderas

Kamerabevakningen med drönare, så kallade UAS-farkoster, ska utvärderas vid testperiodens slut nästa år för att eventuellt förlängas.

Övervakningen tillåts mellan 12.00 och 04.00 varje dag, och filmerna kan användas som bevismaterial i polisutredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.