en polis utanför polishuset i Borlänge. Han håller i en kroppskamera som sitter på hans uniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte sällan vi blir utsatta för hot, kränkningar och våld” – hör polisinspektören svara på hur kamerorna kan komma till nytta både för poliser och allmänheten. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Borlängepolisen först ut i Dalarna att använda kroppskameror

Publicerad

Kroppskameror ska ge poliser i yttre tjänst en bättre arbetsmiljö och videoinspelningarna ska bidra till stärkt bevisföring. Poliserna i Borlänge är först ut i länet med att använda kamerorna ute på fält.

– Jag tycker att de behövs. För det är lättare att bevisa saker som sker om det finns på film, säger polisinspektören Thomas Ersson.

Borlängepoliserna har använt kroppskameror i ett par månader, men redan i december 2022 påbörjade Polismyndigheten arbetet med att ge kameror till Sveriges poliser.

Kamerorna sätts på uniformen vid påbörjat pass. Sedan är det varje enskild polis som gör bedömningen om kameran ska slås på eller inte. Det beror på händelse.

Positiv respons

Polisinspektören Thomas Ersson märker nästan enbart av positiva tongångar om kameran, från såväl kollegor som medborgare.

– Det är en trygghet för oss i yttre tjänst och även de vi ingriper emot. För i dagens samhälle kan poliser utsättas för både hot, kränkningar och våld. Så det ger en bättre arbetsmiljö helt enkelt.

Kan man använda inspelningarna som ett bevis även mot poliser när de gör fel? Hör poliseninspektören Thomas svara på det i videon.

Kroppskameror

• Med start i december förra året har poliser i hela landet börjat få kroppsburna kameror.

• Tilldelningen kommer att fortsätta under 2023.

• Videoklippen sparas i en månad och kan ses av särskilda utredare som har rätt att begära ut materialet. Om det inte används så raderas det.

Källa: Polismyndigheten och Thomas Ersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.