De första kamerorna i Borlänge installerades på Tjärna Ängar 2020 och intentionen var att de skulle bidra till en ökad trygghet i området. Efter det installerades kameror även vid resecentrum och det finns planer på fler kameror i Borlänge.
– De används dels av vår sambandscentral i Örebro när något händer. Då kan de gå in direkt och styra de här kamerorna. Dels sparas materialet i 62 dygn, så en utredare kan gå in och begära ut materialet för att se vad som hänt på platsen, säger kommunpolisen Erik Gatu och fortsätter:
– De ska sättas upp där vi bedömer att behovet väger tyngre än integriteten. Jag har inte träffat någon som sagt att de blir kränkta av kameror, tvärtom är budskapet jag nås av att vi ska sätta upp flera kameror.
Kan sättas upp tillfälligt
Det är inte bara i Borlänge som man arbetar med kameror. Även i Falun, Avesta och Hedemora finns kameror installerade och möjligheten finns att installera fler med kort varsel.
– Det är en diskussion som pågår, det kan mycket väl bli så att man kommer att ha det även i norra Dalarna, om inte annat vid speciella tillfällen, som Classic Car Week i Rättvik till exempel.
Brottsligheten förflyttades
Polisen kan också vid behov använda sig av drönare för övervakning.
– UAS, eller drönare i vardagligt tal, kan vi använda oss av med väldigt kort framförhållning, säger Gatu.
Enligt polisen så medför kameraövervakningen att kriminaliteten flyttar till andra områden. I videon kan du höra kommunpolisen berätta om varför man tycker det är bra.