SVT har gått igenom samtliga folkomröstningar som inrapporterats till Valmyndigheten och tillkommit på folkinitiativ de senaste tio åren. Av 30 folkomröstningar följde politikerna valresultatet vid endast nio tillfällen.
– Har väljarna vunnit folkomröstningen räknar de med att politikerna ska följa valresultatet, men oftast blir det inte så, säger David Karlsson.
Bland de framtvingade folkomröstningar som genomförts de senaste tio åren hittar SVT bara två fall där folkinitiativets sida förlorade. En om att dela Botkyrka kommun och en gällande ett nybygge av en arrangemangshall i Bromölla. Båda två genomfördes 2014.
”Kan leda till splittring”
Det finns olika anledningar till att kommunpolitikerna kör över valresultatet i folkomröstningar som kommit till på folkinitiativ. Omröstningen kan till exempel gälla en process som redan är igång, vilket gör det svårare för politiker att följa resultatet. I andra fall har folkomröstningen gällt en fråga som i grunden inte är kommunal, eller så vill politikerna helt enkelt inte ändra beslutet.
– Det kan leda till stor splittring i kommunen som varar i åratal och det leder också till brist på förtroende för demokratin. Det var inte vad de som jobbade fram lagen var ute efter, men detta har blivit resultatet, säger David Karlsson.