Präst i Dalarna mister sin befattning – ljög om drogmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

En präst som varit verksam på flera orter i Dalarna, i Svenska kyrkan, fråntas sin befattning som präst. Mannen har skadat förtroendet som en präst borde ha, bland annat genom att ha försökt få tag på narkotika.

Han förklaras nu obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst av Västerås stift. Det innebär att han inte längre får ansvara för de arbetsuppgifter som en präst har befogenheter för.

Beslutet kommer efter att prästen haft en treårig prövotid som präst. Under prövotiden ska han ha sagt att han varit drogfri fast att han inte varit det, enligt domkapitlet. Han ska också ha försökt få tag i narkotikaklassad medicin genom att kontakta en kollega i en grannförsamling.

Dömdes nyligen i Falu tingsrätt

Att mannen inte talat sanning visar brist på självinsikt, enligt Västerås stift. De skriver vidare i protokollsutdraget att: ”Detta står i stark kontrast till vilket agerande som måste kunna krävas av, och ligga till grund för det anseende en präst i Svenska kyrkan skall åtnjuta.”

Mannen dömdes även nyligen för rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott i Falu tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.