Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre resenärer från Hedemora ger sin bild av hur tågtrafiken funkar. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Problem att det är så osäkert” – så säger resande från Hedemora om tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Att resa med tåg har blivit allt mer opålitligt. Även om de allra flesta tågen är i tid så gör osäkerheten att det ligger närmare till hands att ta bilen. Det säger resenärer SVT Dalarna träffade på Hedemoraperrongen.

Den station i Dalarna som hade flest förseningsminuter under 2023 är Borlänge station, med drygt 85 600 förseningsminuter under förra året. Sett till antalet avgångar ger det en genomsnittlig försening på 5 minuter per avgång. I Hedemora är genomsnittet 6 minuter per avgång.

– Det gör att man inte tar tåget, eller tar bilen, eller jobbar hemifrån, säger Kathrin Kunze, som reser från Hedemora, där tågen i snitt var sex minuter sena under 2023.

SVT har genom att använda rådata från Trafikverket från 2023 och kartlagt hur många minuter tågen var sena från olika stationer. Se hur det såg ut från din närmaste station under 2023 här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.