Sotaren Anders Welén står på taket bredvid en stor skorsten, iförd säkerhetsutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur skorstensfejarteknikern Anders Welén reagerar på ”bluffsotarnas” tillvägagångssätt och förklarar skillnaden mot de obligatoriska brandskyddskontrollerna. Foto: Alfred Olhans/SVT

Räddningstjänsten varnar för bluffsotare: ”Ersätter inte våra obligatoriska sotningar”

Publicerad

Räddningstjänsten Dala Mitt har fått frågor från oroliga Ludvikabor som har blivit uppringda av företag som erbjuder sotning. Nu har räddningstjänsten gått ut och varnat på sociala medier för det de kallar ”bluffsotare”. Företagens tjänster kan inte ersätta kommunens obligatoriska sotning.

Brandskyddskontroll och sotning ligger på kommunernas ansvar, och de har upphandlat vilka utförare som får sköta arbetet. Det får inte överlåtas till andra företag, däremot är det tillåtet att ta emot extra rengöringar vid behov.

Blev uppringda av ”sotarn”

SVT har pratat med ett äldre par i Ludvika som härom veckan blev uppringda av ett företag som inte klargjorde vilka de var.

– De sa att ”Det var från sotarn”, att de kommer på onsdag och att det skulle kosta 1 995 kronor. Det var jobbigt när vi förstod att det inte var våra ordinarie sotare. Så när det kom två personer på onsdagen släppte vi inte in dem i huset, förklarar mannen som vill vara anonym.

Händelsen har även anmälts till polisen.

SVT har ringt och sms:at det telefonnummer som användes för att kontakta paret i Ludvika, utan att få svar.

Kommunens sotare använder posten

– Det problematiska är om de utger sig för att vara den lagstadgade sotningen, istället för att erbjuda en extra sotning, säger Ramona Pyykkinen på Ludvikasotarn.

De har det offficiella uppdraget att sota i kommunen.

– Vilket företag det är vet jag inte, det har varit några olika de senaste åren och de kommer oftast hit från andra delar av landet, fortsätter hon.

Räddningstjänstens upphandlade sotare aviserar istället via post några veckor i förväg.

Ventilationsrengöring inget lagkrav

Tidigare har SVT rapporterat om företag som ringer och säljer rengöring av im- och ventilationskanaler på tveksamma premisser. Den tjänsten har dock varit frivillig för villaägare sen 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.