Lika mycket som energi som årsförbrukningen hos åtta eluppvärmda villor – så mycket drog kryptoservrarna på ett år, enligt Region Dalarnas uträkning. Årskostnaden för elen slutade på 174 000 kronor.
Region Dalarna multiplicerade den summan med åren som gått sedan företagets hyreskontrakt skrevs, la till hyra för de två rummen och landade i ett skadeståndskrav på 1 050 209 kronor.
Civilrättsexperten: ”Kan vara enkel sak att väcka åtal”
Sandra Friberg, docent i civilrätt, är förvånad över att regionen inte polisanmälde händelsen för att få en utomstående granskning av affären.
Hör henne utveckla sitt resonemang i videon här ovan.
Regionens policy att polisanmäla
Region Dalarnas chefsjurist Magnus Höög var inte inblandad i turerna runt kryptogruvan och vill inte ställa upp på intervju framför kameran.
– Jag jobbade inte med frågan då och kan inte svara för hur regionen resonerade. Då och då finner vi skäl att polisanmäla och då gör vi det, säger Magnus Höög.
Ulf Berg (M) var ordförande i regionstyrelsen vid tidpunkten:
– Jag minns att vi fick en dragning om det där men att det helt och hållet hanterades av juridiken och regionfastigheter.
Förvaltaren: ”En exceptionell händelse”
SVT har försökt nå flera olika personer på Region Dalarna med koppling till utredningen om kryptogruvan. Regionens chefsjurist Magnus Höög har avböjt att kommentera, liksom Kristina Appelberg som har varit förvaltningschef på regionfastigheter sedan 2016.
Hon hänvisar istället till Fredrik Andersson, förvaltare på regionfastigheter med ansvar för Avesta lasarett, som inte hade den tjänsten när kryptogruvan avslöjades. Så här svarar Fredrik Andersson: