LÄS MER: Det här strider brandmännen om
1 maj löper det gällande avtalet för deltidsbrandmän över hela landet ut. Då kommer räddningsstationerna i Stora Skedvi, Säter och Mockfjärd att sakna tillräcklig bemanning om inget oförutsett händer.
Räddningstjänsten Dala Mitt går nu ut i ett pressmeddelande ut med information om situationen, och erbjuder en tillfällig lösning: att utbilda invånare på drabbade orter.
Tips på utrustning
Utbildningen kommer bland annat att gå ut på att ge invånare kunskap i hur man ska göra om det börjar brinna. Dala Mitt ger också tips på vad som är rimlig utrustning att ha hemma för gemene man.
”En brandsläckare, brandvarnare och brandfilt är en rimlig miniminivå för brandskyddet i ett normalhem,” står i pressmeddelandet.
Utbildningstillfällena annonseras på Dala Mitts facebooksida och på dalamitt.se
LÄS MER: Här lär sig blivande föräldrar att föda i framsätet
Medborgarens ansvar
Samtidigt betonas att det redan nu ligger stort ansvar vid brand på den enskilde medborgaren, som har en skyldighet enligt Lagen om skydd mot olyckor, LSO.
”Detta blir viktigare ju längre från en brandstation man bor. Branden kan bara hanteras av den enskilde och är fastighetsägarens eller den boendes ansvar ända till dess räddningstjänsten kommit till platsen och påbörjat en räddningsinsats”, står det i pressmeddelandet.
Den första utbildningen hålls 9 maj i Stora Skedvi.
I Stora Skedvi bor Anders Engvall. Han bor granne med räddningstationen och ser hur ofta de är ute på larm.
– Senast i dag var man ute, och om tre dagar så kommer man inte, säger han.
Han är väldigt upprörd över de förändringar som håller på att ske.
– Jag är störtförbannad, jag har nog aldrig varit så in i helvete arg i hela mitt liv som jag är just nu, säger Anders Engvall.
– Jag tycker det är en löjlig flathet från våra politiker att man inte kan ta tag i det här, säger han.
”Fackligt haveri”
Fredrik Jarl (C) beskriver det avtal som snart börjar gälla som ett fackligt haveri.
– Det har försatt oss lokalt i en väldigt besvärlig situation där våra brandmän tycker det innebär försämringar, vilket jag kan förstå, säger Fredrik Jarl (C).
Han hade gärna sett en diskussion inom Dala Mitt-direktionen varefter man kunde gått till medlemskommunerna och äskat om mer pengar.
– Det vi vet är att det kommer behövas mer pengar. Om vi inte kan behålla deltidsbrandmännen så kommer det bli mycket dyrare, det ska bli intressant att höra hur man ska klara det ekonomiskt i kommunerna, säger Fredrik Jarl (C).
Oklart med lösning
– Räddningstjänsten Dala Mitt kommer fortsatt att arbeta för att återta den beredskapsnivå vi hade innan uppsägningarna, betonar förbundschefen Leif Andersson. Dock kan vi inte säga när vi nått till den nivån igen.
Dala Mitt har bjudit in allmänheten till ett öppet möte i Folkets hus i Säter klockan 17.30 på fredag, där det kommer att informeras om situationen.
Utbildningstillfällen i brandskydd
St Skedvi:
9 maj och 11 maj kl 18 – 20
Adress: Landa 86
Säter:
16 maj och 18 maj kl 18 – 20
Adress: Barbrogatan 4
Mockfjärd:
23 maj och 29 maj kl 18 – 20
Adress: Industrivägen 3