Om en länsregion bildas, med Region Dalarna, landstinget och delvis Länsstyrelsen, så träder det i kraft 1 januari 2019 berättar Göran Carlsson, regionprojektledare.
– Vi är en av de fyra sista länen som inte har genomfört modellen länsregion. Det finns många fördelar med att ha allt under samma tak, säger Carlsson.
– Bland annat får vi större beslutskraft när det kommer till regionala utvecklingsfrågor som infrastruktur, näringslivsutveckling och kompetensförsörjning till exempel. Det tycker vi är viktigt. Man får ett samlat grepp om vad som pågår i organisationerna, berättar Göran Carlsson.
LÄS MER: Nu är länsregionen på gång
Vad innebär egentligen länsregion för den som inte har koll?
– Förenklat så innebär det inte några förändringar i geografin, utan det är blir bara en region i Dalarna. Och det som händer inom länet är att läggs ihop. Vi samlar det som är regionala utvecklingsfrågor på ett ställe. Nu handlar det om tre ställen; Region Dalarna, landstinget och även länsstyrelsens frågor som rör regional utveckling, förklarar Göran Carlsson.
Delar av Länsstyrelsen ska ingå
Även delar av Länsstyrelsens organisation ska styras från den föreslagna länsregionen. Det handlar då om frågor som rör regional utveckling, och Länsstyrelsen kan styra fokus mot att bli en renodlad kontrollmyndighet.
Redan i november förra året så stod det klart att man ämnade att bilda en länsregion. Men först måste det också få klartecken av landstingsfullmäktige och ska även godkännas enligt regeringen.
LÄS MER: Kan bli ny region trots allt – med bara Dalarna
Landstinget planerar att ta ställning till förslaget 25 september.
– Om man beslutar att ansöka, vilket är sannolikt att man gör, så börjar vi arbetet i detalj med hur det här ska se ut. Sedan är det regeringen som slutligen godkänner det hela och vi kan i så fall vänta oss ett beslut under första halvåret 2018, säger Göran Carlsson.