Det socialdemokratiska regionråd i Region Dalarna, Sebastian Karlberg, står utomhus framför en stor julgran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionråd Sebastian Karlberg (S) om varför man tar tillbaka psykiatri i egen regi: ”Två skäl: Kvalitet och pengar”. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Region Dalarna tar tillbaka psykiatri i egen regi

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna kommer inte att upphandla externa terapeuter i barn- och ungdomspsykiatrin efter årsskiftet. Istället kommer regionen att utföra psykoterapier i egen regi. Ett beslut som tagits av en enig Hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Nu tar vi tillbaka kontrollen över både vården och ekonomin, det förväntas leda till markanta förbättringar både för patienterna, personalen och vår gemensamma plånbok. De externa utförarnas verksamhet är både svår att följa upp och dyr, säger Sebastian Karlberg (S), regionråd.

Region Dalarna köper mest vård i landet

Region Dalarna uppger att man sett till invånare har köpt mest vård i landet, det gäller bland annat terapeutisk verksamhet. Den beräknade kostnaden för köpt vård ligger på 83,7 miljoner kronor.

Vård i egen regi blir billigare

Andelen terapier är en stor del av inköpen och när avtalet för externa terapeuter går ut vid årsskiftet så kommer ingen ny upphandling att göras. Ett beslut som regionrådet Sofia Jarl (C) menar är helt i linje med regionens handlingsplan för ekonomisk hållbarhet:

– Det handlar om att minska behovet av att köpa vård från externa vårdgivare och i stället erbjuda vård inom regionen till lägre kostnader, säger Sofia Jarl (C).

De entreprenörer som har upphandlats inom vårdval BUP berörs inte av beslutet.

Hör regionråd Sebastian Karlberg (S) om vad beslutet kan leda till i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.