Hela Region Dalarnas verksamhet ska vara med och spara. Inte bara sjukvården och kollektivtrafiken som är de största förvaltningarna.
Exempelvis finns det förslag om att ”anpassa bemanningen på BB till lägre födelsetal” och att göra personalparkeringarna dyrare. Därtill föreslås ett nytt måltidssystem med kyld enportionsmat som huvudmetod, vilket skulle kunna spara tio tjänster i produktionsköket och 5 miljoner kronor per år.
– Trots den här tuffa tiden så kan vi inte dra ned på all utveckling och alla satsningar, vi kommer bromsa en del saker men också gasa med annat, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S).
Färre turer i kollektivtrafiken
Dessutom finns det större strukturella beslut som att regionen ska köpa in mindre vård från andra regioner och sjukhus, för att istället ta hand om patienterna i Dalarna. Där hoppas regionen kunna spara 34 miljoner kronor 2024.
Genom att dra ned på stadstrafiken och landsbygdstrafiken, vilket skulle påverka turer med färre än två påstigande på landsbygden, eller fem påstigande i stadstrafiken, föreslås kostnaderna minska med 11 respektive 16 miljoner kronor.
Förslagen ska analyseras
Nu ska det genomföras risk- och konsekvensanalyser av besparingsförslagen, och regionplanen med budget för 2024-2026 ska beslutas av politikerna i regionfullmäktige 12-13 juni.
Oppositionsrådet Björn Ljungqvist (M) anser att regionen bör planera för att ekonomin kommer att vara ansträngd en längre tid.
– Liksom alla andra hoppas jag att det vänder till det bättre 2025 men jag tror att vi måste planera för att lågkonjunkturen och inflationen kan hänga kvar längre än vad vi tror och hoppas, säger han.
Så mycket ska varje förvaltning spara 2024 (miljoner kronor):
Hälso och sjukvård: 387
Kollektivtrafik: 85
Regionstyrelsen: 30
Regionservice: 20
Tandvård: 14,5
Kultur och bildning: 7
Hjälpmedel: 4,5
Regionfastigheter: 3,7
Hörsel och syn: 3
Patientnämnden: 2
Regional utveckling: 1
Summa: 557,7 miljoner kronor