De centrala förhandlingarna mellan medlems- och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona, och flera fackförbund strandade i veckan. Nu ligger det på regionerna att lösa problemet.
– Det är en mycket besvärlig situation, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.
Uppskjuten vård
SVT har frågat alla regioner om sommarbemanningen i vården och 19 av 21 har svarat. Kartläggningen visar att det runt om i landet planeras ihopslagna avdelningar, omflyttning av personal och uppskjuten icke-akut vård.
Regionerna har på grund av coronaviruset svårare att planera för sommaren än normalt. Endast en region, Jönköping, svarar utan förbehåll ja när vi frågar om vårdpersonal kommer att få semester i juni-augusti. Andra uppger att de planerar för det och hoppas att det ska vara möjligt.
Ville ge semester i december
Förhandlingarna strandade när Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal sa nej till förslaget att personalen skulle kunna få sin semester i december mot extra ersättning.
– Det är helt absurt att man inte ska få ut sin semester förrän då, det var ett skambud. Sjuksköterskorna vill ha semester som alla andra. Det är extra viktigt nu, säger Marion Vaeggemose, ordförande Vårdförbundet Dalarna.
”Ingen som vårdar”
Enligt SKR syftade förhandlingarna till att säkerställa vårdpersonalens semester.
– Alla är överens om att de som jobbar som hårdast nu måste få vara lediga. Tanken har inte varit att man ska lägga hela semestern i december utan endast delar av den, säger SKR:s Jeanette Hedberg.
Hon säger att det inte är realistiskt att kunna ge alla semester samtidigt under en pandemi.
– Då finns det ingen som vårdar patienterna. Vi måste säkerställa att verksamheten drivs på ett säkert sätt där patientsäkerhet upprätthålls, säger Hedberg som är besviken över att inte nått fram till en överenskommelse.
Enligt Vårdförbundets kollektivavtal som fortsatt gäller, ska arbetsgivaren eftersträva att lägga semestern i juni-augusti, men får efter MBL-förhandling förlänga semesterperioden till maj-september. Om det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren förlägga semestern även under andra perioder.
I videon förklarar SKR:s Jeanette Hedberg svårigheterna inför sommaren, du hör också Vårdförbundets Marion Vaeggemose.