• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I anmälan anger regionerna att personen som skickat handlingarna till Konkurrensverket har gjort detta eftersom personen inte fick vara en del av arbetet. Foto: SVT

Regionernas polisanmälan avvisas – åklagarens skarpa tillrättavisning: ”Omoraliskt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna polisanmälde tillsammans med åtta andra regioner en visselblåsare som tipsade Konkurrensverket om oegentligheter kring miljardupphandlingen av ett nytt journalsystem.

Nu läggs förundersökningen ner och kammaråklagaren kallar det ”omoraliskt” att använda rättsväsendet för att straffa visselblåsaren.

Det var under sommaren 2023 som Konkurrensverket fick ett anonymt tips gällande Sussa-regionernas miljardavtal med Cambio. Tipset bestod bland annat av den utredning som regionerna låtit en advokatbyrå göra och som avrådde regionerna från att ingå de sidoavtal som nu prövas av förvaltningsrätten i Karlstad.

Enligt Västerbottens regiondirektör Tommy Svensson stod samtliga nio regioner inom Sussa-samverkan bakom beslutet att göra en polisanmälan.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

”Omoraliskt att använda rättsväsendet”

Kammaråklagare Magnus Feldth Håpnes vid åklagarkammaren i Karlstad lägger nu ner förundersökningen och skriver i sitt beslut att inget tyder på att handlingarna som skickades var något som Konkurrensverket inte skulle ha rätt att få ta del av.

På frågan om regionerna lidit skada av att handlingarna skickades in menar kammaråklagaren att en upphandlingsskadeavgift inte är en sådan skada som avses i offentlig- och sekretesslagen.

”I vilket fall vore det omoraliskt att använda rättsväsendet för att utkräva straff för förfarandet, jämför principen om pactum turpe”.

SVT:s reporter Henrik Kilefors förklarar regionernas hot om miljonböter efter införandet av journalsystemet Cosmic

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar: Historien om ett efterlängtat journalsystem som börjar redan 2016 och nu kan sluta i en rättsprocess där mångmiljonbelopp står på spel. Foto: SVT

Pactum Turpe

Principen om pactum turpe är en allmän rättsprincip i den svenska rätten. Den innebär att rätten kan avvisa en talan om avtalet som ligger till grund för talan strider med lag eller god sed.

Källa: Pactum turpe – avtal i strid med god sed, Hedvig Josefson, Lunds Universitet 2013.

REGIONERNA SOM INGÅR I SUSSA-SAMARBETET

”Sussa” står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer. Gruppen bildades i mitten av 1990-talet och samverkan ska leda till effektivare arbetssätt i vården och bidra till en god och jämlik vård.

De nio regionerna som ingår i Sussa är:

  • Blekinge
  • Dalarna
  • Gävleborg
  • Halland
  • Norrbotten
  • Sörmland
  • Västerbotten
  • Västernorrland
  • Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet