• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rekordmånga får jobb inom byggbranschen efter gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har så många som gått ut byggprogrammet på gymnasiet fått jobb direkt. Det visar en undersökning som byggbranschens eget kompetensförsörjnings- och utvecklingsföretag Star låtit göra bland de elever som gick ut våren 2018.

– 74 procent av alla som gick ut byggprogrammet 2018 jobbar i dag inom byggsektorn säger, Dan Gustafsson vd för Star. 

Det byggs för fullt i Sverige vilket gör att i stort sett alla med en byggutbildning får jobb, men det saknas ändå folk i vissa yrkesgrupper.

– Det är främst betongarbetare, murare och anläggningsarbetare där inte så många utbildar sig till som det är störst brist men det kommer att finnas behov av alla yrkesgrupper även framöver säger, Dan Gustafsson. 

”Kommer fler och fler tjejer”

Tur är då att rekordmånga söker sig till byggprogrammet på gymnasiet och även allt mer tjejer vill bli byggnadsarbetare.

– Det kommer ju fler och fler tjejer in i byggbranschen vilket jag tycker är bra, säger eleven Sofia Johansson.

Branschen stark norr om Dalälven

Det ser bra ut i byggbranschen och även om vi skulle gå ner i en lågkonjunktur så kommer det att behövas byggarbetare då befolkningsantalet i arbetsför ålder minskar.

– Byggbranschen norr om Dalälven är fortfarande stark det finns projekt och en byggarbetsmarknad, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker.

I klippet ovan berättar Dan Gustafsson, Jan Sundqvist och Sofia Johansson om arbetsmarknaden inom bryggbranschen – ”Jag har redan fått ett nytt projekt efter det här”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.