• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rektor orolig: Koranskola kan påverka skolan negativt

Uppdaterad
Publicerad

I Borlänge har koranundervisningen väckt debatt mellan den lokala moskén och skolan. Skolpersonal oroar sig för att koranstudierna går ut över den ordinarie skolan – och att eleverna påverkas negativt av det som lärs ut.

Kent Karlsson är rektor på F-2-skolan Tjärnaängsskolan och systerskolan Solängsskolan med årskurs 3-6.

– En del elever har koranundervisning tre dagar i veckan efter skolan. En del går fem dagar och även under helgen, berättar Kent Karlsson som även är socialdemokratisk lokalpolitiker i Gagnef.

”De missar kunskap”

Kent Karlsson kan se positiva effekter med att barnen lär sig arabiska och att memorera långa stycken text, men frågar sig hur det påverkar den ordinarie skolan.

– Om all kraft åtgår till att lära sig de här texterna utantill, och att kraften inte finns kvar till att jobba med den skola som är obligatorisk, då kan jag säga att jag är bekymrad, säger han.

Annan skolpersonal, som inte vill framträda med namn, berättar att det förekommer att elever inte gör läxor och skyller på att de inte hunnit på grund av koranstudierna.

– Det kan inte vara så att koranskolor prioriteras så att barnen är trötta och inte orkar göra matteläxan eller skrivläxan som de fått i skolan. Då är det klart att de missar kunskap, säger en lärare.

Väcker oro

Rektorn och förre skolchefen Kent Karlsson oroar sig för att koranundervisning riskerar att skapa mer utanförskap i redan segregerade områden. Skolorna har många elever från Tjärna Ängar, enligt polisen ett så kallat riskområde med social oro, hög arbetslöshet och trångboddhet.

– Det har hänt att elever ifrågasätter lärare som inte har muslimsk bakgrund genom att säga: ”Jag lyssnar inte på dig för du är vit” eller ”Du är inte muslim, varför ska jag lyssna på dig?” Detta förekommer i alla åldersgrupper, från sexåringar till trettonåringar, hävdar han.

– För mig väcker det oro om en del av de barn som går i koranskolan tolkar in att det enbart är muslimska män och kvinnor de ska lyssna på, säger han.

Kent Karlsson säger att han inte kan belägga att koranskolorna har kommit med sådana krav mot barnen, men är inte säker på hur barnen tolkar allt de lär sig i de många formerna av koranundervisning.

– Det som är min oro är egentligen att vissa barn tolkar in saker som gör att de får en bild av att det finns ett vi och ett dem. För mig finns bara vi, säger Kent Karlsson som betonar att det behövs mer dialog med imamerna och koranlärarna.

Viktig del av ungas identitet

Imamen Abdirahman Ahmed, som utbildats i Jordanien, poängterar att det är föräldrarna som vill att barnen ska studera koranen och att religionen är en viktig del av de ungas identitet. Imamen ställer sig frågande till hur några timmars koranundervisning kan påverka den ordinarie skolan negativt.

– Jag tror inte att det stämmer. Jag har haft elever som gått i den skolan och de har haft det toppen. Och de har det toppen här också. Och vi säger till eleverna att de ska bli duktiga i skolan, att de ska fokusera, säger han.

Imamen säger att svenska lagar och regler gäller och blir förvånad när han får höra att lärare ifrågasätts för att de inte är muslimer.

– Om det har skett är det fel. Det är oacceptabelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.