Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träffa eleven Vinga som studerar karossteknik och hör mer i klippet om hur de indragna bidragen drabbar branschskolorna. Foto: Anders Hansson/Svt

Rektorn i Falun: ”Satsat mycket – men nu riskerar hela skolan att få läggas ner”

Uppdaterad
Publicerad

En del av eleverna på branschskolan på Lugnetgymnasiet i Falun riskerar att inte få ta sin examen. Det efter att regeringen slutar ge bidrag till den hantverksutbildning som startade med syfte att råda bot på bristen av vissa hantverkare. 

Det bankas och knackas plåt på fordonsprogrammet i Haraldsbo, några slipar och lackar och medan andra elever lagar plastdetaljer som till exempel kofångare på moderna bilar. Men nu finns risk att antalet elever kan minska drastiskt på grund av att regeringen och riksdagen beslutat att upphöra med det försök som pågått i fem år. 

– Vi har satsat mycket här och utökat antalet utbildningsplatser, säger rektorn Mikael Karlsson. Men nu finns det en överhängande risk att vi kanske får lägga ner hela skolan.

”Jättetråkigt”

I Falun har Lugnetgymnasiet satsat hårt på fordonsprogrammet i Haraldsbo. Falun har inte tillräckligt stort elevunderlag, men har istället ett riksintag där elever kan komma från vilken kommun som helst under några veckor i taget, totalt åtta veckor. För detta har hemkommunen de senaste fem åren fått ett bidrag för att täcka de extrakostnader som uppstår när eleverna skickas till annan ort för att utbilda sig i bristyrken. Det bidraget har nu upphört. 

 – Det känns jättetråkigt, säger eleven Vinga Riedl från Eskilstuna som ändå tror att hon själv ska få gå klart utbildningen. 

Träffa eleven Vinga som studerar karossteknik och hör mer i klippet om hur de indragna bidragen drabbar branschskolorna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.