En bild på utbildningsministern Lotta Edholm som står inne i ett rum med plåtslagningsutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsministern Lotta Edholm (L) berätta om hur regeringen jobbar med kompetensförsörjning till bristyrken nu när branschskoleförsöket avslutas. Foto: SVT

Skolministern om branschskoleförsöket: ”Många ställen där det inte fungerade”

Publicerad

Den statliga satsningen på branschskolor skulle råda bot på bristen på vissa hantverkare, såsom byggnads- och ventilationsplåtslagare samt träarbetare och snickare. Men efter fem år väljer regeringen att inte förlänga försöket.

Det så kallade branschskoleförsöket startade 2018. Nio branschskolor deltog och tillsammans har de erbjudit 18 olika yrkesutbildningar dit kommuner runtom i landet kunde skicka elever till utan att betala för deras utbildningar. Under försökets tre första år deltog 271 elever.

Skolverket har i en utvärdering påpekat att det var ett lågt antal deltagare, men bedömde ändå att kommunala branschskolor skulle fortsatt få möjlighet att utföra utbildningar på entreprenad efter försökets slut.

Fungerade dåligt

Men när det går ut om tre månader så blir det ingen fortsättning. Resultatet blir att vissa skolor läggs ned, medan andra räknar med en stor elevminskning.

– Det är ju naturligtvis tråkigt men försöket var ju satt till fem år. Sen ska man dra erfarenheter och då var det så många ställen där det faktiskt inte fungerade överhuvudtaget, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Under de första tre åren av försöket hade hälften av utbildningarna inte fått en enda elev. Det såg regeringen som misslyckat och är anledningen till att branschskoleförsöket inte förlängs.

Skola i Katrineholm lyckades bäst

Den skola som lyckades locka flest elever var Plåt och Ventbyråns branschskola i Katrineholm. De fick därför besök av skolministern som ville veta mer om deras lärdomar.

– Vi måste ta med oss de här erfarenheterna när vi utvecklar yrkesutbildningarna i Sverige. Då ger verksamheten i Katrineholm en otroligt viktig erfarenhet för att det ska kunna bli bättre yrkesutbildningar, inte minst inom de smala yrken i Sverige, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.