Det är inte första gången som intresset är stort för kaffesubstitut, eller kaffesurrogat eller ”kaffesurr” som det kallades förr. De senaste 200 åren har kaffet i omgångar varit förbjudet, ransonerat eller bara inte tillgängligt, och då har man behövt hitta andra lösningar.
Testar tre recept
SVT hörde av sig till Sörmlands museum och Eskilstuna stadsmuseum och fick tips på tre olika recept på kaffesurrogat. Och resultaten var minst sagt varierade.
Kan spädas ut med kaffe
Surrogaten kan drickas antingen som de är, eller användas för att späda ut riktigt kaffe. Den som suktar efter koffein bör göra det senare.
I klippet ovan får du se hur det gick när reportern Otilia Bogen skulle återskapa drycken. Vill du själv prova hittar du recepten nedan.
Så gör du eget ”kaffesurr”
Recept #1: Vetekli och sirap
Blanda 4 dl vetekli och 1 dl sirap. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 20 min. Passa hela tiden och rör om ofta och finfördela klumpar med en stekspade.
Recept #2: Rödbetor
Tärna och torka råa rödbetor. Jag använde en svamptork för att påskynda torkprocessen men det går även att torka i ugn 50 grader med ugnsluckan på glänt. Rosta sedan betorna i ugnen på 200 grader. Det tar bara några minuter, passa noga och rör hela tiden. Mal betorna till ett pulver med kaffekvarn eller mixer.
Recept #3: Maskrosrötter
Gräv upp maskrosrötter. Skrubba rent, dela och torka. Jag använde en svamptork för att påskynda torkprocessen men det går även att torka i ugn 50 grader med ugnsluckan på glänt. Rosta sedan rötterna i ugnen i 200 grader. Det tar bara några minuter, passa noga och rör hela tiden. Mal rötterna till ett pulver med kaffekvarn eller mixer.
Så kokar du själva kaffet
Häll kallt vatten och kaffesurrogat i en kaffekanna. Doseringen är ungefär fyra delar vatten och en del surrogat, men det beror nog lite på hur hård rostningen är. Om man vill kan man blanda kaffesurrogatet med riktigt kokkaffe. Koka upp, gärna flera gånger, men se upp så det inte kokar över. Sila eventuellt drycken vid servering.
Ursprungskälla: Surrogatboken av Elise Adelsköld (1917)