Kvinna i 1940-talsklänning och rött läppstift håller en kopp kaffe i ett kök med blommor och bakverk på bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drickbart eller rävgift? Se när SVT:s reporter Otilia Bogen kokar kaffe på rödbeta, vetekli och maskros. Foto: Otilia Bogen, SVT

Här är vinnaren när SVT testar alternativ till kaffe: ”Maskrosen levererar”

Uppdaterad
Publicerad

Kaffe har blivit allt dyrare det senaste året, bland annat på grund av tullar och dåliga skördar. Många har börjat se sig om efter alternativ till det svarta guldet.

SVT:s reporter Otilia Bogen backar bandet till 1900-talets första hälft och tillverkar kaffesurrogat på maskrosor, rödbetor och vetekli.

Det är inte första gången som intresset är stort för kaffesubstitut, eller kaffesurrogat eller ”kaffesurr” som det kallades förr. De senaste 200 åren har kaffet i omgångar varit förbjudet, ransonerat eller bara inte tillgängligt, och då har man behövt hitta andra lösningar.

Testar tre recept

SVT hörde av sig till Sörmlands museum och Eskilstuna stadsmuseum och fick tips på tre olika recept på kaffesurrogat. Och resultaten var minst sagt varierade.

Kan spädas ut med kaffe

Surrogaten kan drickas antingen som de är, eller användas för att späda ut riktigt kaffe. Den som suktar efter koffein bör göra det senare.

I klippet ovan får du se hur det gick när reportern Otilia Bogen skulle återskapa drycken. Vill du själv prova hittar du recepten nedan.

Anna Nilsson i Trosa är i full gång med att tvätta maskrosrötter för att göra kaffe 1917. Bilden finns hos Sörmlands museum. Foto: Iwar Nilsson

Så gör du eget ”kaffesurr”

Recept #1: Vetekli och sirap

Blanda 4 dl vetekli och 1 dl sirap. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 20 min. Passa hela tiden och rör om ofta och finfördela klumpar med en stekspade.

Recept #2: Rödbetor

Tärna och torka råa rödbetor. Jag använde en svamptork för att påskynda torkprocessen men det går även att torka i ugn 50 grader med ugnsluckan på glänt. Rosta sedan betorna i ugnen på 200 grader. Det tar bara några minuter, passa noga och rör hela tiden. Mal betorna till ett pulver med kaffekvarn eller mixer.

Recept #3: Maskrosrötter

Gräv upp maskrosrötter. Skrubba rent, dela och torka. Jag använde en svamptork för att påskynda torkprocessen men det går även att torka i ugn 50 grader med ugnsluckan på glänt. Rosta sedan rötterna i ugnen i 200 grader. Det tar bara några minuter, passa noga och rör hela tiden. Mal rötterna till ett pulver med kaffekvarn eller mixer.

Så kokar du själva kaffet

Häll kallt vatten och kaffesurrogat i en kaffekanna. Doseringen är ungefär fyra delar vatten och en del surrogat, men det beror nog lite på hur hård rostningen är. Om man vill kan man blanda kaffesurrogatet med riktigt kokkaffe. Koka upp, gärna flera gånger, men se upp så det inte kokar över. Sila eventuellt drycken vid servering.

Ursprungskälla: Surrogatboken av Elise Adelsköld (1917)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.