Om alla följde rådet skulle det inte finnas något bly alls i älgkött, men många jägare är ändå tveksamma.
– Jag har valt kopparkulor för att inte behöva vara orolig, säger Fredrik Widemo vid Svenska Jägareförbundet.
Efter det nya larmet om bly i älgkött från norska myndigheter är nu rekommendationen till jägarna att skära bort betydligt mer kött kring skottskadorna i älgarna än de gör i dag.
Norska rekommendationerna är att 30 centimeter runt om ska skäras bort, men så gör ingen i dag.
Råden kommer efter att undersökningar visat att bly från jaktammunitionen sprider sig mycket mer i köttet än man tidigare har trott. Och att blyet är mycket farligare än som tidigare varit känt.
Byt ammunition
Svenska Jägareförbundets expert har en lösning.
– Jag har själv övergått till att använda kulor helt i koppar för att inte vara orolig, säger Fredrik Widemo vid Svenska Jägarförbundet.
Han sköt själv en älg förra veckan med en kula som bara innehåller koppar.
I dag använder annars nästan alla andra svenska älgjägare kulor med bly som expanderar och splittras när de kommer in djuret och som kan leda till allvarliga hälsoproblem.
Norska myndigheter hävdar till exempel att ett litet barn som får älgfärs för ofta kan få lägre intelligens.
– Det finns nackdelar med kopparkulor. De passar inte alla vapen och sen finns en större risk att kulan går rakt igenom djuret och ut i terrängen, säger Fredrik Widemo.
Koppar säljer inte
Till jaktbutiken i Rörbäcknäs i Västerdalarna kommer både norska och svenska jägare.
Här finns, trots det nya larmet, ingen efterfrågan på rena kopparkulor. Här köps det bara blykulor, det är just nackdelarna med kopparkulor som överväger – och förstås; traditioner.
– Nej, det är ingen som frågar efter kopparkulor. Jägarna är ju konservativa och väljer gärna det som fungerat tidigare, säger Carl-Fredric Haglund som äger butiken.
Oron för bly i älgkött är alltså inte så stor och han tror att hela branschen måste vara enig i den här frågan.
– Men jag tror att det går att förändra om det kommer ammuntion som är bra både för djuret och jägarna, säger Carl-Fredric Haglund.