Kostnadsökningen är dessutom justerad mot inflationen (KPI), så det har ökat mer än vad lönerna i samhället har gjort.
– Om den här utvecklingen fortsätter finns en risk att det blir ännu svårare att attrahera och behålla barn och ungdomar inom idrotten, särskilt från familjer med begränsade ekonomiska resurser, skriver rapportförfattarna Krister Hertting och Stefan Wagnsson i ett pressmeddelande.
Föräldrar ser valuta för pengarna
Studien baseras på webbformulärsvar från 1244 föräldrar och 17 djupintervjuer.
– Även om många föräldrar tycker att kostnaderna är höga, anser majoriteten att de får valuta för pengarna, skriver rapportförfattarna från Högskolan i Halmstad och Karlstads universitet.
Kostnaden för ett barns huvudidrott ligger i snitt på 9 400 kronor per år, vilket innebär 800 kr per månad. I den summan räknas bland annat träningsavgift, utrustning och resor in. Men det kan skilja upp till 25 000 kronor mellan olika inrapporterade svar.
Oklart vem som bär ansvaret
I den andra halvan av studien har Ola Segnestam Larsson från Marie Cederschiöld högskola tittat på varför kostnaderna har ökat så mycket. Där nämns en ökad kommersialisering och professionalisering av barn- och ungdomsidrotten.
Så räknades idrottens kostnader ut
Åtta kostnadsposter har räknats samman för att få en bild av vad en idrott kostar per år.
- Medlemsavgift
- Träningsavgift
- Läger/cuper
- Utrustning
- Kläder
- Resor
- Försäljning av produkter
- Övriga kostnader
Vad tycker du om kostnaderna för barn- och ungdomsidrott?
Joppe • En stor anledning till att ishockeyn har för få utövare är kostnaden. Kan de inte hitta på billigare sätta spela ishockey o skippa de dyra ishockeyklubborna o ta lärdom från USA o Canada där de har många fler utövare från fler migrantgrupper. Kan vi inte göra fler mindre ishallar o kombinera de med simhallar för att utnyttja spillvärmen från ishallen.
Den samlade bilden är att barns idrottsutövande blir allt dyrare, och att fler familjer inte har råd.
Märker du själv av det? Har din förening kommit fram till någon egen lösning på problemet?
I vissa klubbar förväntas föräldrar dessutom ställa upp på ideella arbetsdagar eller försäljningsinsatser. Känns det som en bra väg för att fler ska ha råd att idrotta, eller blir det en belastning som knäcker familjernas ork och engagemang?
Har du något smart tips som fler borde ta efter eller åsikter om hur det ser ut idag? Berätta för oss! Vi läser och godkänner inläggen så snabbt vi kan under dagen!
Jimmy • Mina föräldrar anmälde mig aldrig till någon fritidsaktivitet när jag var liten. Pappa levde på a-kassa och soc i stort sett tills jag närmade mig tonåren medan mamma var initiativlös. Det här gjorde att jag blev väldigt ensam som barn. Det är viktigt att alla barn får en meningsfull fritid och kom ihåg att det finns så mycket mer än bollsporter. Själv hade jag då velat prova jujutsu och curling.
Mamman • Hur många av oss vanliga personer är tillfrågade i undersökningen? Många aktiviteter har blivit väldigt dyra med åren. Tack och lov långt ifrån summorna som presenteras, hade kostnaden legat där så hade vi aldrig haft råd. Nu betalar vi runt 600-1000kr/säsong plus resor, men där försöker alla föräldrar dela på körning till matcher. Vi har dock försäljning ett par gånger under säsongen.
Skulle absolut finnas ett maxtak för vad barnidrott får kosta. Jag vet att det är många som inte har råd att låta barnen vara aktiva i en förening pga kostnaden.
Anna • Visst kostar det en del, men vi anser att kostnaden för vårt barns idrottsaktiviteter ändå känns fullt rimliga. Slår man ut kostnaden per tillfälle inser man att det ändå inte rör sig om så mycket pengar som det kan kännas som när man bara tittar på totalbeloppet. Ledarna är underbara och måste ju få någon typ av ersättning. Känns orimligt att alla fina gymnasieelever som tar sig an barnen skulle behöva jobba ideellt. De lägger ju massor av sin tid på att driva verksamheten. Föreningarnas lokalhyra är inte heller gratis. Vi betalar hellre en högre terminsavgift än tvingas sälja (eller köpa) lotter och dylikt. Med en fast terminsavgift har man full koll på totalkostnaden. Med försäljning är det svårt att veta i förväg vad kostnaden kommer att landa på. Barnets aktiviteter kräver i princip ingen utrustning, så utöver terminsavgiften betalar vi ingenting. Visst vi har ett barn och är två föräldrar med varsitt jobb, men vi är inte rika. Prioriterar dock en aktiv fritid för barnet framför mycket annat (resor, smink, alkohol, kläder osv). Men vi har också medveten valt att uppmuntra aktiviteter vi tycker har en rimlig kostnad. De flesta barn är nog ganska enkla att påverka genom att välja att introducera dem till aktiviteter man som förälder är positiv till ;) I vår stad finns också många gratis och nästan gratis alternativ. Tex kyrkan, Friluftsfrämjandet och kulturskolan.