Programledare Kim Sandberg står i en studio med BRÅ-samordnaren Ulrika Gustafsson Lindberg. I bakgrunden visas en stor skärm som visar ett närbild av en kreditkort och en vit substans, vilket antyder en diskussion om drogrelaterade ämnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om narkotika bland unga – Ulrika Gustafsson Lindberg tipsar bland annat om vilka tecken som skulle kunna tyda på att en ungdom brukar narkotika. Foto: SVT

Så ser du tecken på narkotikabruk hos ungdomar – BRÅ-samordnaren tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt krögare i Dalarna använder allt fler gäster narkotika och just uteställen är en miljö där många unga kan komma i kontakt med förbjudna substanser. En av samordnarna bakom projektet ”Krogar mot knark” gästade SVT Dalarna för att berätta mer.

Projektet med 18 krögare i Falun, Hedemora, Mora, Ludvika och Avesta samt polisen och Länsstyrelsen Dalarna är en del i att förebygga och motverka droger på krogen.

– Narkotikasituationen är inte alarmerande i Falun, vad vi kan se. Däremot har vi sett en ökning av kokain i vårt avloppsvatten och enkätundersökningar som gjorts har visat att det observeras mer narkotika i krogmiljö, därför vill vi göra en satsning där, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, BRÅ-samordnare i Falun.

I klippet ovan ger Ulrika tips om konkreta tecken som skulle kunna tyda på att en ungdom brukar narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.