Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Micael Ivsjö vid Sekos klubb Tåg i Dalarna menar att resenärer i Dalarna kan komma att påverkas av en eventuell strejk men Linda Hedström som reser varje dag med tåg är inte orolig. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så skulle tågstrejken påverka Dalarna – varsel skjuts upp till måndag

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafiken uppges ha strandat. Fackförbundet Seko hade varslat om strejk för cirka 1 200 medlemmar med start på torsdagen. Nu skjuts varslet upp.

Det är medlarna som uppmanat Seko att skjuta upp strejkvarslet till på måndag klockan 15. Enligt ett pressmeddelande från Seko finns det ”fortfarande utrymme att förhandla”.

Om varslet träder i kraft kan det enligt Seko påverka tågtrafiken till och från Dalarna i förlängningen. Konflikten mellan facket och Tågföretagen gäller bland annat frågor som rör schemaläggning och arbetstidsförkortning för lokförare och annan personal.

– Vi hoppas på en lösning, men det börjar ju brinna i knutarna nu, säger Micael Ivsjö vid Sekos klubb Tåg i Dalarna.

Uppdatering 15 maj: På måndagsförmiddagen kom parterna överens och strejken blåstes av några timmar innan den skulle ha startat.

Framtida strejkplaner enligt Seko (numera avblåsta)

Steg 1 (15 maj): Om ingen lösning nås tas 200 Seko-medlemmar ut i strejk klockan 15 på torsdagen. Det skulle främst röra lokförare i Öresundsområdet och personal som arbetar kring tågen i Stockholm. Dessutom skulle en övertidsblockad aktiveras vilket innebär att arbetstagarna vägrar att utföra övertidsarbete och att nya personer inte får anställas.

Steg 2 (19 maj): 450 anställda på MTR och SJ går ut i strejk. Det handlar om över 200 anställda på röda linjen i Stockholms tunnelbana, cirka 100 lokförare på Mälartåg (som körs av MTR) i Stockholm och Eskilstuna samt 118 lokförare hos SJ i Göteborg.

Steg 3 (22 maj): Ytterligare 500 anställda börjar strejka, bland annat vid godstrafiken, lokförare stationerade i Boden och Piteå och på SJ:s tåg i Stockholm och Hagalund i Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.