En person håller en mobiltelefon samtidigt som hen står på en vandringsled i Sälen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har aldrig gjorts tidigare i svenska fjällen” – hör mer om projektet som följt besökare i 27 fjällområden i Sverige senaste åren. Foto: Sofie Lind/SVT

Så spåras fjällturisterna via mobilen – unikt projekt avslöjar svenskarnas beteende

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Naturvårdsverket följt svenska fjällturister via deras mobiler. Den insamlade datan har gett unika insikter i besökstoppar och lågsäsonger.

– Det som är uppseendeväckande är hur stora säsongsvariationerna är och något som vi ser i nästan alla fjällområden, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har fått tillgång till daglig data över hur besökarna rör sig i 27 fjällområden i Sverige.

– Det ger ökad förståelse för var och när det är mycket folk i fjällen. Datan är kopplad till behov av fjällräddning till exempel, men vi kan också se hur trycket på våra fjäll-leder varierar över året och även se lågsäsongen, vilket är viktigt för rennäringen till exempel, säger Per-Olov Wiklund på Naturvårdsverket och som är samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.

Slutet av juli lockar flest

Flest sommarbesökare i fjällen finns under slutet av juli. Vid vinteranläggningarna, som i dalafjällen kring Sälen och Idre, ser det lite annorlunda ut, där början av mars sticker ut som en besökstopp.

Man har även kunnat dra slutsatsen att antalet besök i fjällen verkar vara något färre nu jämfört med år 2019 och pandemiåren.

Projektet avslutas i december i år för att sedan utvärderas.

Två personer på vandring i Sälen med sina hundar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka tre besöktrender i fjällen visar datan som Naturvårdsverket spårat? Se vilket område som är populärast och mer i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT
Naturvårdsverket har följt svenska fjällbesökares mobildata i totalt 27 fjällområden, varav några syns här. Foto: Atoosa Falsafi/SVT Grafik

MER OM MOBILPROJEKTET

Projektet sker i Naturvårdsverkets regi med syfte att bedöma besöksvariationer och besökstryck med stöd av analyser av mobiltelefontrafik.

Datainsamlingen sker med hjälp av Telia Crowd Insights dagligen sedan år 2021 och pågår fram till 31 december 2024. Historiska data finns från 1 januari 2019.

Underlaget ger en lägesbild över hur många som besöker kontra är bofasta i ett avgränsat naturområde men ger i dagsläget ingen information om vilken aktivitet man bedriver eller var i terrängen man befinner sig.

Dataunderlaget kan främst nyttjas för att dokumentera besökstrycket och dess variationer över året samt utvecklingstrender.

Källa: Naturvårdsverket, Fjällsäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.