Naturvårdsverket har fått tillgång till daglig data över hur besökarna rör sig i 27 fjällområden i Sverige.
– Det ger ökad förståelse för var och när det är mycket folk i fjällen. Datan är kopplad till behov av fjällräddning till exempel, men vi kan också se hur trycket på våra fjäll-leder varierar över året och även se lågsäsongen, vilket är viktigt för rennäringen till exempel, säger Per-Olov Wiklund på Naturvårdsverket och som är samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.
Slutet av juli lockar flest
Flest sommarbesökare i fjällen finns under slutet av juli. Vid vinteranläggningarna, som i dalafjällen kring Sälen och Idre, ser det lite annorlunda ut, där början av mars sticker ut som en besökstopp.
Man har även kunnat dra slutsatsen att antalet besök i fjällen verkar vara något färre nu jämfört med år 2019 och pandemiåren.
Projektet avslutas i december i år för att sedan utvärderas.
MER OM MOBILPROJEKTET
Projektet sker i Naturvårdsverkets regi med syfte att bedöma besöksvariationer och besökstryck med stöd av analyser av mobiltelefontrafik.
Datainsamlingen sker med hjälp av Telia Crowd Insights dagligen sedan år 2021 och pågår fram till 31 december 2024. Historiska data finns från 1 januari 2019.
Underlaget ger en lägesbild över hur många som besöker kontra är bofasta i ett avgränsat naturområde men ger i dagsläget ingen information om vilken aktivitet man bedriver eller var i terrängen man befinner sig.
Dataunderlaget kan främst nyttjas för att dokumentera besökstrycket och dess variationer över året samt utvecklingstrender.
Källa: Naturvårdsverket, Fjällsäkerhetsrådet