Två personer på vandring i Sälen med sina hundar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket fjällområde är populärast och vilka tappar besökare, enligt datan som Naturvårdsverket spårat? Se mer i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT

Hellre nära än långt bort – här är tre trender i fjällturismen

Publicerad

Turisterna tycks ha blivit mer bekväma och vintersäsongen lockar flest till fjällen. Sedan Naturvårdsverket börjat analysera mobiltelefontrafik har man nu en klarare bild av hur svenska turister rör sig.

– Vi ser att det blivit färre besökare i områden med längre avstånd till väg, säger Per-Olov Wiklund på Naturvårdsverket och som är samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.

Ser hur många och var besökarna är

Besökstrenderna har tydligt förändrats under de fem år som Naturvårdsverket kunnat ta del av mobildata. Med hjälp av datan kan myndigheten inte bara se variationer i antal besökare utan även var de rör sig i de 27 områdena i den svenska fjällkedjan som ingår i projektet.

Kunskaperna som datan ger ska man använda för att öka bland annat fjällsäkerhet.

En person håller en mobiltelefon samtidigt som hen står på en vandringsled i Sälen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har aldrig gjorts tidigare i svenska fjällen” – hör mer om projektet där Naturvårdsverket följt besökare i 27 fjällområden i Sverige senaste åren. Foto: Sofie Lind/SVT

HÄR ÄR FJÄLLOMRÅDENA SOM STUDERATS

Abisko/Riksgränsen, Kebnekaise, Ritsem/Saltoluokta, Kvikkjokk, Vuoggatjålme, Hemavan/Tärnaby, Kittelfjäll, Saxnäs/Klimpfjäll, Offerdalsfjällen, Södra Årefjällen, Ljungdalsfjällen, Klövsjö/Vemdalen, Grövelsjön, Fulufjället och Sälenfjällen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.