En flicka i profil som sitter och äter en grön böna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolebarnen vill inte mata sagofiguren Svinnis, för då blir han för stor och kan förstöra klimatet. Följ med till förskolan för att se hur de arbetar för att minska matsvinnet. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Sagobok ska minska matsvinn på förskola i Mora – Leija: ”Man tar lite i taget och smakar”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av sagofiguren Svinnis ska barnen på Hånåkni förskola i Mora minska matsvinnet. Det här är en del av en större satsning i kommunen där även de yngsta barnen bidrar.

– Vi har läst boken många gånger och det är ett spännande och viktigt ämne, säger förskoleläraren Åsa Käller.

Mora kommun har arbetat med att minska matsvinnet under flera år i bland annat de offentliga köken och på skolor.

I förskolorna tar pedagogerna bland annat hjälp av en sagobok med figuren Svinnis.

– Det är viktigt att barnen får känna sig delaktiga, säger Andreas Hermansson som är verksamhetschef för kostenheten.

2019 satte Mora kommun som mål att minska matsvinnet, något som de lyckats med. Nu uppger kommunen att de slänger cirka 8,7 ton mindre mat per år jämfört med 2019.

I videon: Följ med till Hånåkni förskola där barnen lär sig om svinn med hjälp av sagofiguren Svinnis.

Förskolebarnen får också arbeta i köket som ”minikockar” tillsammans med kökspersonalen. Markus och Leija var dagens kockar. Foto: Ann-Louise Julin

Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
  • Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • För en familj med två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.