Förra hösten genomfördes flera djupdykningar i sopor från 15 kommuner i Sverige.
Genom att sortera soporna i restavfall och i matavfall kunde man konstatera att frukt och grönsaker står för över en tredjedel av matsvinnet.
Därpå följer brödprodukter och det som Livsmedelsverket kallar för övrigt ätbart, som chips, dressing och mjöl.
– Det som är nytt nu är att vi fått veta exakt vad inom frukt och grönt som slängs mest. Det är morötter, lök och äpple, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Matsvinnsdagen
Rapporten släpps i samband med den internationella matsvinnsdagen, ett initiativ från FN för att upplysa om vikten av att minska matsvinnet.
Nu hoppas Karin Fritz att denna unika analys ska öka medvetenheten hos befolkningen ytterligare.
– Det här är jätteviktig information för oss, för att veta vilka livsmedel vi ska prata om. För att om vi bara pratar om matsvinnet i stort så är det ingen som tar till sig.
I klippet ovan ser du hur det gick till när soporna sorterades – samt flera tips på hur du minska matsvinnet hemma