”Vill du verkligen ta ett lån?” Den kontrollfrågan ställde banken till Anna när sambon hade försökt ta lån i hennes namn. Det var då det kom fram att sambon spelade. Alla pengar var borta. Familjen hamnade i en situation de aldrig hade kunnat drömma om.
– Det var så frustrerande, man är i en sån konstig situation, där man tror att det ska finnas hjälp, men det fanns ingen, säger Anna, som egentligen heter något annat.
Familjen letade och sökte hjälp både hos Landstinget Dalarna och Falu kommun men utan resultat.
Alternativet var att lägga in sambon på en privat klinik – och få bidrag från kommunen för att göra det. Men för att kommunen skulle kunna hjälpa till så behövdes det en bedömning från Landstinget, och där fick Anna och hennes sambo veta att kön till ett samtal var mer än fem månader.
Hjälp till anhörig
Även Anna försökte få hjälp, som anhörig till missbrukare, men även där så stötte de på problem.
– Först var det inga problem för mig som anhörig att få hjälp, men när de fick reda på att det var spelmissbruk, så fanns det ingen hjälp att få.
– Det var jättefrustrerande, vi fick inte svar någonstans. Att betala själv var inget alternativ. Han hade ju spelat bort allt, säger hon.
Splittrade familjen
Både den före detta sambon och Anna tror att det hade kunnat se annorlunda ut om de hade fått hjälp.
– Det här splittrade vår familj, om vi hade fått hjälp och han hade blivit frisk så hade vi nog håll ihop idag, han hade nog varit frisk idag och orkat umgås med sina barn.
Kommunernas socialtjänster har enligt Socialtjänstlagen inget ansvar för att ta hand om spelberoende och deras anhöriga, däremot finns det ett uppdrag att ta ansvar för personer och anhöriga som har problem med alkohol och droger.
– Spelberoende finns inte i Socialtjänstlagen, så därför har vi inte börjat arbeta med frågan, säger Ylva Renström som är socialchef i Falu kommun dit familjen vände sig för att få hjälp.
Stödlinjen, som erbjuder rådgivning till spelare och anhöriga, visade i sin årsrapport för 2015 att sju procent av landets kommuner erbjuder behandling för spelproblem, där behandlarna har utbildning i spelberoendeproblematik. Falun är inte en av de kommunerna.
Utöver dessa erbjöd 41 procent av kommunerna allmän behandling för problemspelare inom befintlig öppenvård, utan att denna var specifik för spelproblem.
Rapporten visar att över hälften av kommunerna inte erbjuder någon behandling alls till personer med spelproblem.
SVT Nyheter Dalarna granskar hjälpen till spelmissbrukare
I en serie reportage kommer vi att berätta om hur spelmissbrukare och deras anhöriga har svårt att få hjälp.
Imorgon berättar vi om hur det ser ut i alla dalakommuner. På Landstinget Dalarna säger man: ”Otydligt var ansvaret ligger”.
Har du synpunkter eller är du själv drabbad? Hör gärna av dig till oss på dalarna@svt.se