Madeleine Renhuvud är författare till temaväskans lärarhandledning och hon hoppas att den ska leda till höjd kunskap om samer bland Dalarnas invånare. Foto: Privat

Samisk temaväska ska höja kunskapen om minoritetsbefolkningen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En samisk temaväska och en lärarhandledning som vänder sig till grundskolan har nu tagits fram av Region Dalarna i samarbete med Länsbibliotek Dalarna och kommunbiblioteken. Syftet är att lyfta fram den samiska kulturen och sprida kunskap.

”Det här materialet är ett led i att synliggöra den samiska kulturen, både för den samiska eleven men också för majoriteten. Det behövs mer kunskap om samer bland majoritetsbefolkningen”, säger Ann-Jeanett Stål, Region Dalarnas samordnare för nationella minoriteter, i ett pressmeddelande.

Ska gå att använda på bland annat slöjdlektionerna

Lärarhandledningen i den samiska temaväskan är utformad som lektionstips utifrån läroplanen. Temaväskan ska finnas att låna för grundskolelärare som vill få stöd i sitt arbete kring samisk kultur, historia och samiskt samhälle.

Idre sameby

Materialet ska kunna användas i ämnen som slöjd, svenska, historia, samhällskunskap, geografi och musik från förskoleklass upp till årskurs nio.

Hoppas att skolorna vågar undervisa mer om samerna i länet

Region Dalarna är förvaltningsområde för samiska och finska. I regiongruppen för samiska ingick Madeleine Renhuvud. Hon har jobbat som lärare i samiska i Idre, där Sveriges sydligaste sameby finns, och det är också hon som är författare till temaväskans lärarhandledning.

– När jag ingick i den här regiongruppen så började tankarna om information till barn och ung komma. Att de de ska få lära sig om samerna i länet och om samerna som urfolk och minoritet i landet.

Hon säger att hon märkt att kunskaperna om samerna är svaga i landet.

– Jag hoppas att temaväskan gör så att fler skolor och lärare ska våga prata mer om samer, att det blir en hjälp i deras undervisning. Det här är jätteviktigt, säger hon.

Sveriges nationella minoriteter

Sverige har fem erkända nationella minoriteter: samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar och romer.

Lagen om nationella minoriteter gäller i hela Sverige och innebär att:

  • minoritetsspråken ska skyddas och främjas
  • de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur
  • förvaltningsmyndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor

Fakta: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet