Några läkare sitter runt en skadad person i snön. Det är en övning, inte på riktigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får tänka smart” – kursledarna tycker det är viktigt att läkarna får hantera skador utanför sjukhusen och hur man ska agera när olyckan är framme. Foto: Sofie Lind/SVT

Här möts läkare av fejkad skoterolycka i Sälen – tränas i att hantera skador i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man när olyckan inträffar och det är långt till hjälp? Det här är något som AT-läkare fått utbildning i genom en nystartad kurs i vildmarksmedicin.

– Alla som varit intresserade av att gå kursen har inte fått plats i år, så vi hoppas att det finns fler chanser för dem i framtiden, säger kursledare och specialistläkaren Emil Péclard.

Kursen genomfördes för första gången i Region Dalarnas regi i höstas. En åtstramad regionbudget gjorde att det var osäkert om kursen skulle hållas igen. Men nu har ytterligare 25 AT-läkare från olika delar av Sverige fått lära sig tips i vinterterrängen i Sälen.

”Tiden har mognat”

Specialistläkaren Emil, som till vardags arbetar i Falun, tycker att det är viktigt att AT-läkare får den här sortens utbildning.

Varför har inte den här sortens kurs funnits tidigare?

– Vi är några som arbetat med det här i många år, men det är väl först nu tiden är mogen och tillräckligt många är intresserade som man sett värdet av det på olika sätt, förklara Emil Péclard.

”Man kan behöva improvisera när man inte har tillgång till sin vanliga utrustning” – följ med när deltagarna överraskats i en olycksövning.

Ett par skidor binds ihop till en bår med hjälp av silvertejp – i scenariot har läkarna lyckats tagit sig in skidpatrullen förråd. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.