• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Borlänge är segregationen tredje högst i landet, visar en undersökning gjorde av Hyresgästföreningen. Foto: David Pekkari/Hyresgästföreningen

Segregationen i Borlänge bland de högsta i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Boendesegregationen minskar i Sverige, visar en undersökning som gjorts av Hyresgästföreningen. Däremot är det väldigt segregarat inom vissa stadsdelar i de större städerna.

Undersökningen visar att Borlänge har Sveriges tredje högsta segregation. Den här kartan illustrerar inom vilka områden som mångfalden är som störst och här sticker alltså Borlänge ut:

Foto: Hyresgästföreningen

Områdena kring Tjärna, Bullermyren, Paradiset, Jakobsgårdarna och Nygårdsdalen är områden med hög mångfald medan stora delar av övriga Borlänge ligger under mångfaldsgenomsnittet i jämförelse med resten av landet.

De uppräknade områdena drar upp Borlänge kommuns mångfald till drygt 40 procent, vilket också det är något under riksgenomsnittet.

Att segregationen minskar i Sverige trots de stora flyktingströmmarna var inte vad Love Börjesson, som är senioranalytiker på Hyregästföreningen, hade väntat sig:

– Det förvånar mig. Men siffrorna är tydliga och visar att segregationen har minskat varje år sedan år 2012.

I studien har man detaljstuderat närmare 6 000 bostadsområden men det krävs fortfarande mycket forskning för att få svar på vilka faktorer som ligger bakom att segregationen minskar. Men den övergripande bilden är klar:

– Bor människor tillräckligt länge i det här landet kommer de att blanda upp sig och det är precis det som händer här, säger Love Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.