I Sverige säljs 45 miljoner semlor per år och försäljningen av de gräddfyllda bakverken är nu på topp.
För ett par år sedan besökte vi nu nedlagda Skyttepaviljongen uppe på Lugnet i Falun där det bjöds på semmelbuffé, med tio olika sorter.
Här nedanför bjuder vi på ett traditionellt recept för semmelbaket!
Recept: Så bakar du semlor
Vetedeg
- 1 msk kardemummakärnor
- 3dl mjölk
- 50 färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- 400 g mandelmassa
- 1 skvätt mjölk
- 8dl vispgrädde
- Ägg till pensling
- Florsocker
Hemgjord mandelmassa, 500 g
- 250 g sötmandel
- 2 1/2 dl strösocker
Så gör du
- Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
- Skålla och skala mandeln.
- Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
- Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.
Utbakning
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.