– Det här skåpet är ganska dyrt, ungefär 6 000 kronor och det är såklart en kostnad som jag hade klarat mig utan. Men det känns skönt att veta att här ligger mobilerna säkert, säger Anna Witasp, rektor på Ullvi skola.
I det femte kapitlet i skollagen finns en bestämmelse kring mobiltelefoner som började tillämpas i augusti 2022. Där står att det ska finnas skriftliga rutiner för hanteringen av omhändertagande av mobiltelefoner och av förarbetena till bland annat den bestämmelsen anges att det är viktigt att omhändertagen egendom förvaras på ett betryggande sätt, enligt Skolverket.
Sju av tio på lågstadiet har egen mobil
Inom skolan i Leksand har man sett att det blir vanligare med mobiltelefoner i skolan, även bland yngre barn och därför har man nu köpt in ett antal särskilda låsbara skåp till klassrummen för att leva upp till kraven.
– Vi ser att det kryper ner i åldrarna, vi har tom haft barn i förskoleklass som haft mobilen med sig. En anledning till att vårdnadshavare vill att barnen ska ha telefon är ju att majoriteten av barnen här åker buss och att det kan ske något på resan. Jag kan förstå det men det hade varit skönt om telefonen lämnades hemma, säger Anna Witasp.
Enligt Svenskarna och internet hade sju av tio barnen på lågstadiet en egen mobiltelefon 2023.
Blir det mycket merarbete för er i skolan på grund av mobiltelefonerna?
– I de yngre åldrarna blir det inte så mycket men jag har all respekt för mina kollegor på högstadiet och gymnasiet, där orskar de nog mycket mer jobb.