Länsstyrelserna i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Örebro och Västmanland presenterade under torsdagen sina beslut.
Enligt beslutet av Länsstyrelsen i Dalarna får högst sex vargar skjutas i länet och jakten får bedrivas mellan den 2 januari och den 15 februari nästa år, eller till dess att Länsstyrelsen avlyser jakten. Jakten får bedrivas inom Flatenreviret som ligger söder om Smedjebacken.
Tätheten av varg avgör
Jonas Bergman säger att det som avgjorde att jakten ska bedrivas i just Flatenreviret bland annat är att tätheten av varg är störst i just det området.
– Vår bedömning är att licensjakten är en effektiv, kontrollerbar och hållbar del av en aktiv vargförvaltning, om den sker i begränsad omfattning, säger Jonas Bergman som är funktionssamordnare på Länsstyrelsens viltförvaltningsfunktion.
Han tillägger att målet med licensjakten är att begränsa negativa sociala och ekonomiska konsekvenser, samt öka acceptansen för varg.
Tar hänsyn till målen
De två tidigare åren har sex respektive åtta vargar fått skjutas i länet.
– Vi har uppnått målsättningen med jakten de senaste åren, säger Jonas Bergman.
Samtidigt finns det de som anser att vargstammen inte tål någon avskjutning alls?
– Det Länsstyrelsen tar hänsyn till är de politiskt satta målen men framför allt EU-direktiven där det framgår att det ska finnas 300 vargar i vårt land som minimum– och det har vi uppnått.
Totalt i de fem länen får 22 vargar skjutas.
Beslutet överklagas
Senare har beslutet om vargjakten överklagats av Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen Dalarna som inte vill ha någon vargjakt alls och av Jägarförbundet som vill att ett till revir ska få skjutas.
Fakta: Vargstammen
Vargen fanns ursprungligen över hela Sverige, bortsett från Gotland. Den var vanlig fram till 1850-talet men minskade sedan snabbt på grund av hård förföljelse.
Minskningen fortsatte fram till 1966 då arten fredades. Fridlysningen kom nästan för sent, när bara en handfull vargar fanns kvar, och arten befann sig ytterst nära utplåning ända till 1980-talets början då ett vargpar började fortplanta sig i Värmland.
I början av 1990-talet ökade antalet par och sedan dess har stammen ökat från ett tiotal individer till toppnoteringen 415 vargar vintern 2014-2015. Därefter har antalet minskat något.
Naturvårdsverkets årliga inventering visade att det fanns 355 vargar vintern 2017.
Miniminivån för den svenska stammen har satts till 300 djur.
Källa: Viltskadecenter