Grisar har vaknat under avblodning på Siljans Chark då gasbedövningen slutat verka innan de dog, vilket länsstyrelsen i Dalarna ser allvarligt på. Grisarna på bilden har ingenting med händelserna att göra. Foto: SVT

Slakteri riskerar 800 000 kronor i vite – grisar vaknar fortfarande under slakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har gjort flera kontroller vid Siljans chark i Rättvik sedan det uppdagats att grisar vissa gånger vaknat under avblodning vid slakt. Myndigheten har vid stickprovskontrollerna efteråt menat att flera liknande händelser har skett senaste tiden och hotar nu med vite för att företaget ska åtgärda problemen.

Det är andra gången på några månader som Länsstyrelsen Dalarna kräver bättring av företaget. I april fick företaget ett föreläggande om att det alltid måste vara minst två personer som hanterar bedövning och avblodning av grisarna.

Länsstyrelsen och Livsmedelsverkets officiella veterinär har därför gjort stickkontroller hos företaget efteråt och sett att det fortsatt varit för få anställda som har hand om avblodningen.

Menar att fler ska ha utbildats

Siljans chark menar att de har varit noga med att bemanna sedan i april och att även fler utbildats för att kunna arbeta med uppgifterna.

Företaget hävdar att det vid tillfället när Livsmedelsverkets officiella veterinär var på plats, enbart handlade om att fel information uppfattats av en anställd som varit borta en längre tid.

”Vid samtliga övriga kontroller som SLV (Statens livsmedelsverk, numera Livsmedelsverket, reds. anm.) har genomfört så har det fungerat som det skall”, skriver företaget.

Kräver bättring omedelbart

Länsstyrelsen, vars beslut går att överklaga till förvaltningsrätten, ser dock allvarligt på situationen. De vill se åtgärder omedelbart, annars riskerar företaget att få betala vite på 800 000 kronor.

Bötesbeloppet är satt på grunden att länsstyrelsen anser att det skulle kosta företaget omkring 600 000 kronor att anställa någon, vilket skulle vara billigare än att betala vitet.

Två personer, reporter och vd på siljaschark står framför slakteriet utanför Rättvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Siljans Charks vd sa i maj efter länsstyrelsens föreläggande och kravet på bättring: ”Försöker göra det så gott och bra vi kan”. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.