Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vd:n på Siljans Chark om kravet på bättring: ”Försöker göra det så gott och bra vi kan”. Foto: Johan Lundahl/SVT

Länsstyrelsen kräver bättring på Siljans Chark – grisar vaknade under slakten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett föreläggande från Länsstyrelsen Dalarna vaknade flera grisar under en avlivningsprocess vid slakt på Siljans Charks anläggning i Rättvik. Nu kräver länsstyrelsen bättring och ändring av rutiner på slakteriet.

Problemen uppstod i samband med att slakteriet bytte utrustning för bedövning. Flera grisar hade återfått medvetandet mellan att grisarna bedövades med koldioxid och att grisarna avlivades genom att de tömdes på blod.

Larmen kom från Livsmedelsverkets oberoende veterinärer, som ständigt finns på slakteriet.

Rekommenderades att flera personer skulle sköta hanteringen

Den officiella veterinären ska också ha rekommenderat företaget att två personer borde hantera bedövningen och avblodningen av grisarna, eftersom en person inte skulle hinna utföra alla moment. Det ökade därmed risken för att djur återfick medvetandet.

Fem av 44 grisar visade tecken på medvetande

I slutet av april gjorde länsstyrelsen en kontroll vid Siljans Charks slakteri i Rättvik. Då fanns, trots tidigare rekommendation från veterinär, bara en person på plats för att sköta bedövning och avblodning. Under den tid som länsstyrelsen fanns på plats uppvisade fem av 44 grisar tecken på medvetande under avblodningen och bedövningen gjordes då om med bultpistol, enligt föreläggandet.

– Nu finns det två personer vid den stationen, och det är inte bara temporärt, försäkrar Siljans Charks vd Jonas Björ i intervjun med SVT Nyheter Dalarna.

I videoklippet berättar Siljans charks vd mer om varför detta har kunnat hända och hur de nu säkerställer att problemet inte ska kunna upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.