Det visar en forskningsstudie som startade 2016 och har pågått sen dess, med uppehåll under pandemin. I forskargruppen ingår personal från bland annat Dalarna och Gävleborg.
– Ungefär 80-100 personer söker hjälp för andningsbesvär under tävlingen. Av dem har ungefär hälften simningsorsakat lungödem men alla söker ju inte hjälp, säger Maria Hårdstedt som är läkare och den forskare som håller i forskningsstudien.
Simningsorsakat lungödem innebär att vätska från den egna kroppen kommer in i lungorna. Det kan drabba den som simmar i kallt vatten.
”Plockar upp folk tidigare”
– Det vi har kunnat se sen studien startade är att antalet som blir svårt sjuka har minskat. Vi har blivit bättre på att ta upp folk tidigare ur vattnet.
Vansbrosimningen har också gjort andra åtgärder sen studien startade, bland annat skapat möjlighet att kliva ner i vattnet och värma upp innan start.
Fokuserar på hjärtat
I år ligger fokus på att studera hjärtat och dess belastning i samband med lungödemet. Man ska också utvärdera den akuta behandlingen, där patienterna ges ett ökat mottryck för att kunna pressa tillbaka vätskan i lungorna.
Studien har i dag tillstånd att pågå till 2025.
Detta har man sett hittills i forskningsstudien – klicka på videon ovan.
saker att tänka på inför vansbrosimningen
Provsimma i din våtdräkt och känn att den känns bra.
Gå ner i vattnet innan start så att kroppen hinner vänja sig vid det kalla vattnet.
Ta det lugnt i starten.
Om du drabbas av andningsbesvär – kliv upp ur vattnet och sök hjälp.
Källa: Maria Hårdstedt