Tre kvinnor i stadsmiljö, i tre olika bilder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får acceptera den höjningen”. Så tycker folk på stan i Falun om höjda skatter och patientavgifter i Dalarna. Foto: Johan Lindgren/SVT

Skatt och patientavgifter höjs – så tycker dalfolket

Uppdaterad
Publicerad

124 kronor. Så mycket mer kommer en invånare i Dalarna med den svenska medianinkomsten 35 600 betala i månaden när regionen höjer skatten från årsskiftet.

Skattehöjningen på 35 öre per intjänad hundralapp innebär att Region Dalarna nu har den sjätte högsta regionskatten i landet: 11,99 kronor per intjänad hundralapp.

Även patientavgifterna för besök till vårdcentral och sjukhus höjs med 100 kronor. Ett läkarbesök i primärvården går då från 200 kronor till 300.

Spridda skurar på stan

Bland folk som SVT pratar med på stan är det flera som kan tänka sig att betala mer i skatt för att vården i Dalarna ska gå runt.

– Jag tycker det är viktigt att det fungerar, sjukvård är viktigt. Behöver de pengarna så ska de ha dem, säger Carl Magnus Christianson.

Vissa är dock skarpt kritiska mot att patientavgifter nu höjs.

– Det är som att sparka på dem som redan ligger, dessutom med undermålig vård, säger Kim Söderkvist.

Elin Norén, politiker i REgion Dalarna och Socialdemokrat, blir intervjuad, och falu lasarett på en bild till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror att de flesta i Dalarna tycker det är rimligt” – Hör Elin Norén (S), Sofia Jarl (C) och Birgitta Sacrédeus (KD) om skattehöjningen i klippet. Foto: Johan Lindgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.