Elin Norén, politiker i REgion Dalarna och Socialdemokrat, blir intervjuad, och falu lasarett på en bild till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror att de flesta i Dalarna tycker det är rimligt” – Hör Elin Norén (S), Sofia Jarl (C) och Birgitta Sacrédeus (KD) om skattehöjningen i klippet. Foto: Johan Lindgren/SVT

Beskedet: Region Dalarna höjer skatten och patientavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna höjer skatten med 35 öre. Det uppger nu den politiska majoriteten.

– Man får tycka vad man vill om skattehöjningar, men i den här situationen är det en ansvarsfull åtgärd, säger regionrådet Lisbeth Mörk Amnelius (DSP).

Under onsdagsförmiddagen höll den politiska majoriteten i Region Dalarna presskonferens för att beskriva det ekonomiska läget och åtgärder i budgeten för 2025.

– Vi ser att ekonomin ser mörkare ut än vad vi befarade för två år sen. Vi har vägt många alternativ och landat i att det viktigaste är att säkra sjukvården och tillgängligheten i hela Dalarna och då är skattehöjning vårt bästa alternativ, säger Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande.

Skattehöjningen beräknas bringa in 255 miljoner kronor till regionen.

För en person som tjänar 35 600, vilket är medianlönen i Sverige, innebär höjningen 124 kronor mer i skatt per månaden.

Höjd patientavgift

Regionen kommer också att höja patientavgifterna med 100 kronor för besök på vårdcentraler och sjukhus. Det beräknas ge 40 miljoner kronor extra till regionen.

Moderaternas oppositionsråd är kritiska till beskedet:

– Skattehöjningen och de höjda patientavgifterna kommer drabba äldre och sköra värst, ofta de med minst marginaler. Det tycker vi är fruktansvärt dålig politik, säger Ulf Berg (M).

Sjätte högsta regionskatten i landet

Med skattehöjningen hamnar Region Dalarna på en sjätteplats av landets regioner när det kommer till skattenivån. Tidigare har Dalarna legat på 10:e plats, enligt Mörk Amnelius.

Tidigare har den ekonomiska prognosen för 2024 lutat mot ett underskott på drygt en miljard kronor. I maj 2023 presenterade regionen en handlingsplan som skulle skapa besparingar på cirka 500 miljoner kronor under 2024. I dagsläget har man sparat 63 procent av den halva miljarden, uppger majoriteten.

Tre kvinnor i stadsmiljö, i tre olika bilder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver de pengarna så ska de ha dem”. Så tycker folk på stan i Falun om höjda skatter och patientavgifter i Dalarna. Foto: Johan Lindgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.