Arkivbild. OBS! Bilden är inte tagen vid Skinnarbadet. Foto: TT

Skinnarbadet i Malung stängt på grund av legionellabakterier

Uppdaterad
Publicerad

Spår av legionella har hittats i Skinnarbadet i Malung i förra veckan. Och för att skydda badgäster från att bli sjuka så har inomhusbadet fått stänga en dryg vecka innan säsongens slut.

Kommunen gör årliga kontroller av badet och det var då legionellabakterierna upptäcktes, i onsdags förra veckan, det berättar Malung-Sälens kommunikationschef Frida Liljequist för SVT.

Prover togs i både damernas och herrarnas duschar och visade på att bakterierna fanns på båda ställena. Enligt fritidschefen Anders Fält så stängde man badet direkt när man fått veta provresultatet.

– Vi har stängt för att komma till rätta med var problemet ligger, för att sanera och skydda våra gäster.

Nya prover tas i höst

Han säger att det inte är helt klart hur det kommer sig att Skinnarbadet drabbats av legionellabakterier, men att det inte är helt ovanligt i badhus och att det ofta handlar om vatten som legat länge i gamla rör.

Bakterierna upptäcktes en dryg vecka innan inomhusbadet skulle ha stängt för säsongen nu på söndag.

– Så det var tur. Nu kan vi jobba i lugn och ro. Vi ska spola ledningarna med varmvatten. Så tar vi nya prover till hösten igen.

Enligt Anders Fält så kan inomhusbadet öppna igen till hösten, som planerat.

Ingen som blivit sjuk

Har någon badgäst blivit sjuk?

– Nej, det är ingen som har sagt något.

Men hur kan ni vara säkra på att ingen fått bakterien?

– Ja, det är därför det är bra att folk får reda på att bakterien finns här. Om man får besvär med lunginflammation och vet att man vistats i de här miljöerna, så tycker jag man ska söka sjukvård.

Fakta legionärssjukan

Legionellabakterier växer till i en vattentemperatur mellan 18 och 45 grader Celsius. Genom att hålla vattentemperaturen i ledningssystem och tankar vid minst 60 grader minskar risken för smitta.

Symptom

• Legionärssjukan yttrar sig som lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torrhosta. Diarré och psykisk påverkan med förvirring förekommer.

• Om du har fått antibiotika mot lunginflammation och inte blir bättre kan det bero på att du har legionärssjuka. 

• Sjukdomen kan vara allvarlig – i synnerhet då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar.

• Tiden från smitta till insjuknande är vanligen fem till sex dygn.

Fakta: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.