• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Skogsbrand i Ludvika kommun – byggnader förstörda

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit kraftigt i terängen vid Telningsberg i Ludvika kommun. Helikoptrar har vattenbombat från luften för att få branden under kontroll.

Området som brann under måndagen ligger vid Telningsberg mellan Sunnansjö och Fredriksberg.

– Det brinner på en jättestor yta, sa Håkan Bergqvist hos räddningstjänsten under måndagseftermiddagen.

Vid 19.30-tiden på måndagskvällen uppger räddningstjänsten att man avslutat räddningsinsatsen på plats och lämnat över till markägaren för bevakning.

Helikoptrar på väg för att vattenbomba

Räddningstjänsten hade ett 10-tal enheter på plats under dagen Vid 15 tiden anlände helikoptrar från Västerås för att vattenbomba från luften och det hade god effekt, enligt räddningstjänsten.

– Markpersonal har ringat in branden och börjar få den under kontroll. Det man inte ringat in har helikoptrarna fokus på, säger Daniel Holmström, regional insatsledare vid 16.30-tiden.

Förutom helikoptrar var även motorspruta och flera deltidsstyrkor inblandade i släckningsarbetet.

Flera byggnader hotade

Två uthus ska ha brunnit ner och flera andra byggnader, bland annat bostadshus, var hotade. Ingen ambulans har larmats och ingen människa har varit direkt fysiskt hotad eller behövt evakueras, enligt räddningstjänsten.

– De byggnader som förstörts är inte bostadshus utan ladubyggnader, säger Daniel Holmstöm.

Det har blåst kraftigt på platsen, vilket försvårat släckningsarbetet.

Området som brinner ligger mellan Fredriksberg och Sunnansjö.
Räddningstjänster har många enheter på plats för att bekämpa branden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.