– Det är en helt fantastisk produkt som vi använder alldeles för lite. Det här är ett sätt att visa hur bra det är, säger Anders Froding, på Offentlig gastronomi i Dalarna.
Lunchen var en del av projektet ”Vildsvin – en möjlighet” som Svenska Jägareförbundet driver tillsammans med Jägareförbundet Dalarna och LRF Dalarna.
460 elever serveras vildsvin
Under sensommaren 2023 ordnade Offentlig Gastronomi Dalarna en vildsvinshelg där ett antal vildsvin fälldes av jägare i länet. Det är de vildsvinen som nu serveras till lunch till de 460 eleverna på Skogsboskolan i Avesta.
– För oss är det viktigt att äta mer hållbart och lokalt. Vildsvin är en resurs som finns i vårt närområde. Råvaran är lokal och kommer från en skog i närområdet, där grisarna går fritt. Det gör att vi slipper långa transporter. Att få in vildsvin på menyn ger oss också fler livsmedelsval, säger Eva Södergård, Kostchef i Avesta kommun
”Vill att lantbrukare och jägare ska hjälpas åt”
Syftet med lunchen är att öka intresset för vildsvinsjakt, minska skador i lantbrukarnas grödor och att öka intresset för viltkött i det offentliga köket.
– Vi vill att lantbrukare och jägare ska hjälpas åt att förvalta vildsvinen så att de både kan vara en tillgång jaktligt och livsmedelsmässigt men inte vålla skada inom lantbruket, säger projektledaren Helena Tysk på Jägareförbundet Dalarna.
Följ med till matsalen och hör vad Elsa, Ellen och Theo tycker om dagens mat.