Till höger: David Rindeskog, arbetsledare för naturvetenskapliga programmet på VBU Högbergsskolan. Till vänster: Åsa Ramström, rektor för programmen i natur, teknik, el och industri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ju tidigare man börjar, desto fler blir intresserade” – hör skolledningen på VBU Högbergsskolan i Ludvika om kommunens rymdprojekt ”Mission X”. Foto: Hannes Forssell/SVT

Skolledningen om rymdprojektet i Ludvika: ”Det kan stimulera ett intresse i tidig ålder”

Uppdaterad
Publicerad

Barn som får ett intresse för natur och teknik redan i lågstadiet har en större tendens att söka utbildningar inom samma ämnen senare i livet. Det menar Åsa Ramström och David Rindeskog från gymnasieskolan VBU Högbergsskolan, som ställer sig positiva till Ludvika kommuns nya initiativ ”Mission X”.

– Får barnen börja i tid så tror vi att intresset kommer öka, säger rektorn Åsa Ramström på VBU i Ludvika.

Inför läsåret 2022/23 minskade antalet sökande till både teknik- och naturprogrammen på gymnasieskolor i hela Sverige. Det visar siffror från Skolverket. På VBU Högbergsskolan i Ludvika har dock antalet sökande istället ökat.

En röd tråd – från lågstadiet till arbetslivet

Skolledningen tror att initiativ som det nya rymdfokuserade skolprojektet ”Mission X”, som till att börja med ska fokusera på andraklassare i grundskolan, kan ge elever en röd tråd från lågstadiet till gymnasiet och få den positiva utvecklingen att fortsätta, även ut i arbetslivet.

Enligt rektorn Åsa Ramström efterfrågar många industrier personal som har en naturvetenskaplig- eller teknikutbildning. VBU-skolan har ett samarbete med flera arbetsgivare i kommunen.

Hör lärarna om kommunens rymdprojekt ”Mission X” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.